Průmysl a podnikání v EU

Novinky z oblasti průmyslu a podnikání v EU za leden Vám přináší zpravodajský server EurActiv.cz (www.euractiv.cz) ve spolupráci s CEBRE – Českou podnikatelskou reprezentací při EU (www.cebre.cz).

 EU chce integrovat platby přes karty, internet a mobily

Evropská komise věří, že si evropský platební trh zaslouží lepší propojení. Existence sedmadvaceti národních systémů pro uskutečňování plateb po internetu, mobilu nebo prostřednictvím platebních karet podle Bruselu brzdí hospodářskou soutěž.

Zelená úsporám pokračuje, prý se dostane na všechny kvalitní projekty

Dotační program Zelená úsporám, z něhož se financuje zateplování domů a výměna starých kotlů za ekologičtější formu vytápění, zrychlil koncem roku administraci žádostí, a s největší pravděpodobností se tak vyhne tomu, že bude muset nevyužité prostředky vracet. Navíc bude podle ministra životního prostředí Tomáše Chalupy fungovat až do roku 2013, o rok déle, než se původně očekávalo.

Nepřímé emise nahrávají potřebě energetických úspor

Domácnosti se v EU podílejí na produkci čtvrtiny emisí skleníkových plynů spojených se spotřebou energie. Poukazuje na to analýza, kterou nedávno vydala Evropská agentura pro životní prostředí. Významným problémem jsou podle studie především nepřímé emise. Řešením může být větší efektivita při výrobě energie nebo její spotřebě.

EU nemá jasno, jak financovat energetickou účinnost

Příprava směrnice o energetické účinnosti, jejímž úkolem je přimět státy ke snížení spotřeby energie o 20 % do roku 2020, se protáhne poté, co europarlamentní výbor pro průmysl původně plánované lednové jednání odložil na později. Podle informací EurActivu se spory točí hlavně kolem financování.

Vláda chce do konce mandátu snížit byrokracii o 30 %

Stát hodlá pokračovat v odstraňování zbytečné byrokracie, která podniky v České republice stojí ročně desítky miliard korun. Náklady spojené s administrativou by tak firmám do roku 2014 měly klesnout o 30 %. Oznámili to premiér Petr Nečas a ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba.

EK: Zájemcům o spotřebitelské úvěry se v EU nedostává přesných informací

Z výsledků šetření, které na podzim nechala provést Evropská komise, vyplývá, že většina (70 %) webových stránek nabízejících spotřebitelské úvěry neobsahuje nebo zkresluje důležité informace, které mohou být pro zájemce při rozhodování, zda o takový úvěr požádat, klíčové. V České republice neprošlo takovou kontrolou devět z deseti webů.

Čínské aerolinky nechtějí platit za evropské emisní povolenky

Velké čínské letecké společnosti se odmítají zapojit do obchodu s emisními povolenkami, který v Evropě platí od 1. ledna letošního roku. Vymáhání poplatků za vypouštění škodlivých emisí do ovzduší ze strany Evropské unie považuje čínská vláda za obchodní překážku, a zvažuje proto podání žaloby.

Odpovědné podnikání: Lepší stravování by měl podpořit i byznys

Zatímco evropské země bojují proti nadměrné konzumaci nevhodných potravin zdaněním a hitem posledních let se stávají „hranolkové“ nebo „limonádové“ daně, firmy sdružené v Americké obchodní komoře v ČR vyzývají k aktivitě přímo výrobce potravin nebo stravovací řetězce. Zodpovědným přístupem lze podle nich jídelníček Čechů pozvolna měnit.

Evropské aerolinky se připravují na další výbuch sopky

Scénář, kdy se kvůli sopečnému mraku na několik dní prakticky zastavil veškerý život na evropském nebi, by se v budoucnosti již neměl opakovat. Norští vědci totiž věří, že k tomu přispěje i nový senzor, který detekuje koncentraci vulkanického popílku v ovzduší a varuje před ním pilota. Jako první jej na svá letadla v příštím roce namontuje společnost EasyJet.

Spory o tokamak ITER ohrožují program EU na vědu a výzkum

Evropské instituce stále nemají vyjasněnu otázku financování kontroverzního projektu termojaderné fúze ITER. Zatímco některé státy chtějí, aby se evropský příspěvek v mezinárodním projektu zaplatil z rozpočtu EU, Komise požaduje, aby jej financovaly členské státy. Obává se totiž, že pokud by se ITER platil z unijního rozpočtu, nebude Brusel moci podpořit jiné výzkumné projekty.

NERV: Návrh rozpočtu EU může být pro Česko výhodný

Návrh sedmiletého rozpočtu na roky 2014-2020 může českým zájmům do značné míry vyhovovat. Vyplývá to z materiálu, který na začátku ledna projednala Národní ekonomická rada vlády (NERV). Poradci na návrhu oceňují především to, že by se rozpočet na kohezní politiku neměl v příštím období příliš měnit. Upozorňují ale, že dluhová krize může kartami ještě zamíchat.

Francie zavádí „daň z limonády“, chce být zdravá a bohatá

Francie od 1. ledna zavedla daň na slazené nápoje, která by měla zemi pomoci při řešení rozpočtové krize. Připojila se tím také k celoevropskému trendu boje proti špatným stravovacím návykům a nezdravému životnímu stylu.

Konkurenceschopnost ČR: Vládní strategie vyvolává naději

Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti, kterou  představilo Ministerstvo průmyslu a obchodu, má naději stát se projektem, který přežije i současnou vládu. Podporu strategii, s jejíž pomocí se má Česko do roku 2020 dostat mezi 20 nejkonkurenceschopnějších ekonomik světa, vyjádřila totiž i opozice, sociální partneři i klíčové rezorty.

Energetické plány EU do roku 2050 zřejmě potěší plynaře

Evropská komise zveřejnila plán rozvoje evropské energetiky do roku 2050. Na rozdíl od tuzemské energetické koncepce v něm přisuzuje velkou roli zemnímu plynu. Materiál se ale soustředí hlavně na to, jak zajistit, aby energetický sektor do roku 2050 přispěl ke snížení emisí skleníkových plynů o 80-95 %.

Ministři EU schválili sdílení údajů o cestujících s USA

Evropští ministři vnitra dali zelenou kontroverzní dohodě mezi EU a USA, týkající se sdílení údajů ze jmenné evidence cestujících (PNR). To vyvolalo kritiku některých členů Evropského parlamentu, který bude nyní dohodu posuzovat.

 Novinky z oblasti průmyslu a podnikání v EU za leden Vám přinesl zpravodajský server EurActiv.cz (www.euractiv.cz) ve spolupráci s CEBRE – Českou podnikatelskou reprezentací při EU (www.cebre.cz).


 

kategorie CEBRE a SPČR
zpět