Průmysl a podnikání v EU červenec 2012

České banky proti bankovní unii nejsou, chtějí ale jasná pravidla - Byznys a NGOs: Česko musí zůstat součástí jádra EU * České exportéry to táhne na Východ  * Ministr Kuba: Česko má potenciál stát se skutečnou ICT velmocí * Malé a střední podniky inovují většinou nárazově a nepravidelně, uvedl průzkum* Firmy mají obavy z povinného reportingu CSR* Firmy v ČR mají letos horší platební morálku než loni, říká analýza* Odbory a zelená hnutí pracují na vizi hospodářské politiky ČR* Průzkum: Čisté zdroje energie mají podporu české veřejnost*i Německé firmy si stěžují na nejistotu plánování, viní z toho krizi* Potraviny jsou v Česku kvalitní, ale vždy je co zlepšovat, říká ministr Bendl* Evropský automobilový průmysl volá po podpoře ze strany Unie* Europoslanci zvažují omezení reklamy na pivo* ČR má podle EU zefektivnit trh práce a systém vzdělávání* Ke konkurenceschopnosti ČR přispěje podle průmyslu kvalitní odborné vzdělávání* Stop břidlicovému plynu? ČR možná zakáže frakování*  .

České banky proti bankovní unii nejsou, chtějí ale jasná pravidla

Premiér Petr Nečas dnes krátce po příjezdu na summit EU zopakoval obavy, které má ČR vůči návrhu na vytvoření společné bankovní unie. Vláda má strach z oslabení bankovního dozoru a destabilizace českého bankovního sektoru. Podle samotných bank ale může integrace usnadnit pomoci bankám, které se ocitnou v krizi, a přinést zjednodušení dohledu.

Byznys a NGOs: Česko musí zůstat součástí jádra EU

Den před červnovým summitem Evropské rady v Bruselu zveřejnili zástupci českých neziskových organizací a osobnosti byznysu společné prohlášení, v němž vyzvali vládu premiéra Nečase a parlament, aby udělali vše pro to, aby Česká republika neopustila jádro EU. Reagovali tak na politiku české vlády, veřejné mínění v ČR a aktuální hospodářskou situaci v Evropě.

České exportéry to táhne na Východ

Podle interního průzkumu Svazu průmyslu a dopravy ČR roste mezi českými exportéry zájem o východní trhy. Stejně jako v loňském roce je nejvíce láká Ruská federace a asijské trhy.

Ministr Kuba: Česko má potenciál stát se skutečnou ICT velmocí

Podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby by měla Česká republika více využívat svého potenciálu, a vytvořit tak lepší podmínky pro rozvoj digitální ekonomiky. Ministr to uvedl na slavnostním zahájení vrcholného kongresu světové doménové organizace ICANN, která proběhla v pražském hotelu Hilton.

Malé a střední podniky inovují většinou nárazově a nepravidelně, uvedl průzkum

I přesto, že české malé a střední podniky považují inovace za klíčové pro úspěch podnikatelské činnosti, většina z nich je realizuje nárazově a bez dlouhodobého plánu. Poukázal na to společný průzkum Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR a České spořitelny.

Firmy mají obavy z povinného reportingu CSR

Evropská komise koncem října 2011 přišla s plánem, který má podpořit společensky odpovědné podnikání (CSR). Ačkoli materiál obsahuje převážně nezávazná doporučení, u řady českých firem budí obavy. Podniky namítají, že se Brusel plete do oblasti, která má podléhat samoregulaci, a mají strach, že doporučení časem nahradí tvrdá pravidla.

Firmy v ČR mají letos horší platební morálku než loni, říká analýza

Odběratelé zboží a služeb v České republice platí za dodané produkty průměrně až 16 dní po datu splatnosti, ukázala analýza společnosti ČSOB Factoring. Je to prý o čtyři dny déle než v loňském roce. Nejhorší situace panuje ve zdravotnictví, potravinářství a stavebnictví.

Odbory a zelená hnutí pracují na vizi hospodářské politiky ČR

České odbory a ekologické organizace chtějí připravit vizi hospodářské politiky České republiky, a hledají proto společná témata. Vypadá to, že jedním z nich by mohla být i tzv. zelená ekonomika a využití potenciálu pro tvorbu pracovních míst v zeleném sektoru.

Průzkum: Čisté zdroje energie mají podporu české veřejnosti

Většina obyvatel ČR by si přála, aby se vyrábělo více energie z obnovitelných zdrojů a aby se v energetice naopak snižoval podíl uhlí. Nejvyšší podporu mají malé vodní elektrárny, solární panely na střechách domů a biomasa. Podle jednoho z předních energetických expertů v Česku zabírá zejména argument soběstačnosti, čím dál vyšší důraz se však klade i na ochranu životního prostředí.

Německé firmy si stěžují na nejistotu plánování, viní z toho krizi

Tři čtvrtiny německých středně velkých podniků si stěžují na to, že hospodářská krize v Evropě jim stěžuje střednědobé a dlouhodobé plánování. Za příčinu hospodářských problémů označují nadměrné zadlužování veřejného sektoru. Upozorňuje na to studie německé banky Commerzbank.

Potraviny jsou v Česku kvalitní, ale vždy je co zlepšovat, říká ministr Bendl

Podle ministra zemědělství Petra Bendla se na českém trhu nacházejí dobré a kvalitní potraviny. Dozorové orgány však prý někdy narážejí na problémy s výrobky z jiných států. V této oblasti proto Česko na evropské úrovni usiluje o zlepšení. V rámci České republiky pak chce ministerstvo podporovat zejména kvalitní domácí a regionální výrobky.

Evropský automobilový průmysl volá po podpoře ze strany Unie

V minulém i letošním roce poklesly zisky řady evropských automobilek, které se těžko potýkají se současnou ekonomickou krizí. Asociace CARS21 proto vyzvala Evropskou unii, aby tento sektor začala více podporovat. Evropský komisař pro průmysl a podnikání Antonio Tajani oznámil, že Komise již v této oblasti chystá akční plán.

Europoslanci zvažují omezení reklamy na pivo

Evropský parlament požaduje regulaci reklamy na potraviny a nápoje zaměřené na děti a dospívající mládež. Reklama na pivo, která cílí na mladé, by podle některých poslanců měla být dokonce zakázána úplně. Výrobci ale protestují. Samoregulace je prý naprosto dostačující.

ČR má podle EU zefektivnit trh práce a systém vzdělávání

Evropská komise vydala doporučení pro členské státy, s jejichž pomocí by měly zlepšit svou ekonomickou situaci. V případě České republiky se Brusel zaměřil například na penzijní reformy. Řadu připomínek má také k fungování českého školství a trhu práce, což jsou oblasti, na které Unie klade v boji se současnou krizí velký důraz.

Ke konkurenceschopnosti ČR přispěje podle průmyslu kvalitní odborné vzdělávání

Český pracovní trh nenabízí podle firem sdružených v Česko-německé obchodní a průmyslové komoře dostatek kvalifikované pracovní síly. Zoufale prý chybí absolventi technických oborů, kteří by ovládali cizí jazyky a měli potřebnou praxi. Stát by proto měl podle nich více spoléhat na spolupráci státních vzdělávacích institucí se soukromými podniky, píše se v otevřeném dopise, které firmy adresovaly české vládě.

Stop břidlicovému plynu? ČR možná zakáže frakování

Skupina českých senátorů přichystala zákon, který by měl zakázat využívání metody hydraulického štěpení při těžbě břidlicového plynu. K podobným krokům v poslední době přistupuje stále více členských zemí EU. Podle studie Mezinárodní energetické agentury nezbývá těžařům nic jiného, než investovat více prostředků do opatření, která usnadní udělení veřejného souhlasu pro těžbu nekonvenčních plynů.

 

 

Novinky z oblasti průmyslu a podnikání v EU za červenec Vám přinesl zpravodajský server EurActiv.cz (www.euractiv.cz) ve spolupráci s CEBRE – Českou podnikatelskou reprezentací při EU (www.cebre.cz).

kategorie CEBRE a SPČR
zpět