Průmysl a podnikání v EU únor 2013

.

Podnikatelské prostředí zažívá „inovační závrať“, tvrdí studie

Podle nejnovějšího Globálního inovačního barometru 2013 společnosti GE zažívají podnikatelé „inovační závrať“. Ta je způsobena rychlým vývojem v podnikatelském prostředí a všudypřítomnou nejistotou, jak udržet konkurenceschopnost společnosti. I přesto manažeři firem stále sázejí na inovace, avšak často zkoušejí nové a nezvyklé inovační příležitosti.

Rodinné podniky v Evropě posilují

Rodinný byznys v posledních letech roste, a to i v nových členských státech EU. Jak zaznělo na Evropském regionálním fóru, které se konalo ve Varšavě, rodinné podniky čelí množství specifických problémů. Ty se týkají hlavně převodů dědictví a řízení firmy.

Výbor ENVI: S novými cíli pro CO2 z aut nemá cenu spěchat

Evropská komise by příští rok ráda stanovila nové cíle pro emise CO2 vypouštěné automobily. Podle zpravodaje parlamentního výboru pro životní prostředí ale nemá smysl tolik pospíchat. V návrhu své zprávy k legislativě týkající se emisí z aut přišel také s dalšími návrhy, které plány Komise upravují.

EU má zůstat na špičce závodu ve výrobě účinných aut, tvrdí parlamentní zpravodajka

Evropská unie plánuje, jakými způsoby do roku 2020 dosáhnout svých cílů pro emise vypouštěné osobními automobily a lehkými užitkovými vozy. Návrhy Komise nyní zpracovává Evropský parlament. Podle zpravodajky výboru pro průmysl by mohla Evropa v přístupu k emisím ještě „přitvrdit“.

Komise: Reforma českého vysokého školství se zdá jít správným směrem

Kvalitní terciární vzdělávání Evropská unie považuje za klíčový prostředek, kterým lze podepřít konkurenceschopnost a hospodářský růst založený na inovacích. Aby byl záměr úspěšný, členské státy musí mezi sebou spolupracovat a pokračovat v národních reformách. Česká republika na tom podle expertky Komise není špatně.

České národní zájmy v EU je potřeba sjednotit, tvrdí podnikatelé

Česká republika by měla lépe hájit své zájmy v EU a v důležitých tématech vystupovat jednotně. Myslí si to zástupci českých podnikatelů a zaměstnavatelů, kteří na začátku ledna jednali s europoslanci.

Odbory a NGOs: Energetika není jen byznysem velkých firem

Odborové svazy a environmentální organizace mohou díky vzájemné spolupráci ovlivňovat rozhodování vlády v otázkách energetiky, klimatu a zeleného růstu, shodují se jejich zástupci. Zaměřit se prý přitom mohou například na lepší využívání evropských financí nebo na efektivnější komunikaci na všech úrovních.

Čas pro společnou měnu zatím v České republice nenastal

Ani v roce 2013 by Česká republika neměla usilovat o zapojení do kurzového mechanismu ERM II a následné přijetí eura. Vyplývá to z dokumentů České národní banky a ministerstva financí, které přijala vláda. Vedle dosavadních „klasických“ kritérií se prý ČR musí připravit také na nové výzvy, které s eurem přicházejí.

Cena emisní povolenky zahýbe s výnosy z aukcí v řádu miliard eur, ukazují výpočty

Cena emisních povolenek je dlouhodobě nízká a Evropská komise se snaží tuto situaci změnit. Jak se může cena povolenky vyvíjet v závislosti na změnách v systému obchodování? A co to bude znamenat pro členské státy, které mají z výnosů povolenek zisk? Cena povolenky podle expertů ovlivní také bezplatnou alokaci pro ohrožená odvětví.

Derogace emisních povolenek schváleny, své kritiky však mají dál

Evropská komise definitivně rozhodla o tom, že Česká republika může v další fázi evropského emisního obchodování nadále přidělovat elektrárnám určité množství bezplatných emisních povolenek. Neziskové organizace přitom tvrdí, že bez derogací by mohlo být více peněz použito pro novou Zelenou úsporám.

Projekt Řemeslo žije! zvyšuje šanci mladých učňů na budoucí uplatnění

Hlavní město Praha již několik let trápí nedostatek řemeslných profesí na trhu práce. Radní se proto rozhodli upadající zájem o výuční list v některých oborech řešit projektem, jež má učňovské vzdělání „zrovnoprávnit“ v očích rodičů a dětí, kteří opouštějí brány základních škol a rozhodují o svém budoucím povolání, s maturitními obory. Projekt se opírá o úzkou spolupráci podniků a škol.

V inovacích jasně vede severní Evropa

V severských státech Evropy se nachází nejvyšší počet nejinovativnějších regionů. Uvádí to nejnovější zpráva Evropské komise, která se soustředí právě na inovace v regionech. Česká republika patří k průměru.

Novinky z oblasti průmyslu a podnikání v EU za leden Vám přinesl zpravodajský server EurActiv.cz (www.euractiv.cz) ve spolupráci s CEBRE – Českou podnikatelskou reprezentací při EU (www.cebre.cz).

 

kategorie CEBRE a SPČR
zpět