Průmysl a podnikání v EU květen 2013

 

 Vláda dala zelenou návrhu na podporu technických oborů

Kabinet Petra Nečase na svém včerejším (25. dubna) zasedání posvětil návrh na podporu technického vzdělávání v Česku, který vyšel z dílny Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO). Návrh, který nyní míří k posouzení poslanců, má zlepšit odbornou přípravu žáků a zvýšit kvalitu absolventů odborných škol.

Podnikání v ČR německé investory láká, vadí jim ale korupce a netransparentní veřejné zakázky

Převážně německé podniky působící v České republice stále hodnotí zemi jako nejatraktivnější lokalitu pro podnikání v regionu střední a východní Evropy. Pozitivně hodnotí členství Česka v EU, výkonné a motivované zaměstnance a místní dodavatele. Naopak vrásky na čele jim přidělává boj s korupcí, často neefektivní státní správa či problémy s transparentností při zadávání veřejných zakázek. Uvádí to průzkum, který zpracovala Česko-německá obchodní a průmyslová komora (ČNOPK).

Přispívají inovace k nezaměstnanosti v Evropě?

Inovace, které jsou pro růst ekonomiky důležité, mění pracovní trh. Moderní technologie a nové postupy přinášejí nové pracovní příležitosti, na druhou stranu ovlivňují poptávku po méně kvalifikovaných pracovnících. Situaci by proto podle některých odborníků prospěla změna systému vzdělávání.

Evropští regulátoři se pustili do Googlu kvůli ochraně osobních dat

V šesti evropských zemích bylo zahájeno vyšetřování společnosti Google a její politiky ochrany osobních dat. Národním úřadům se nelíbí sjednocení pravidel pro všechny služby, které společnost provozuje. Tvrdí navíc, že firma s nimi dostatečně nespolupracuje.

Studie: Daň z finančních transakcí poškodí i okolní státy

„Londýnská City“ si nechala vypracovat studii, aby zjistila, jestli plánovaná daň z finančních transakcí (FTT) zasáhne i státy, které se k ní nepřipojí. Výsledky analýzy nahrávají odpůrcům nové daně, mezi něž patří i český premiér Petr Nečas. Ten kvůli riziku, že budou okolní země poškozeny, zvažuje i žalobu u Soudního dvora EU.

Obchodní dohoda mezi EU a Japonskem přidělává vrásky automobilovému průmyslu

Plánovaná dohoda o volném obchodu mezi EU a Japonskem, o které se začne oficiálně jednat již příští měsíc, znervózňuje evropský automobilový průmysl. Ten se obává, že dohoda zvýhodňuje japonské výrobce a že Japonsko nedostojí slibům a svůj trh evropským autům nezpřístupní.

Eurobarometr: Češi jsou ke společenské odpovědnosti firem ve srovnání s ostatními státy EU spíše skeptičtí

V důsledku hospodářské krize se podle Evropanů zhoršila společenská odpovědnost firem. Významná část veřejnosti se totiž domnívá, že firmy věnují méně pozornosti dopadu, který mají na společnost a životní prostředí, než tomu bylo před deseti lety. Vyplývá to z celoevropského průzkumu veřejného mínění (Eurobarometr) na téma společenské odpovědnosti firem. Ukázalo se mimo jiné, že česká veřejnost se o ni v rámci EU příliš nezajímá.

V boji proti kouření je ČR podle některých senátorů „pozadu“

Omezování reklamy, daňová opatření, pomoc při odvykání, osvěta mezi mladými a zákaz vstupu dětí do zakouřených prostor. Podle senátorů lze proti negativním následkům kouření bojovat různými prostředky. Česko podle některých patří z tohoto hlediska mezi zaostalejší země. Může při snižování spotřeby tabáku pomoci i nová směrnice, kterou představila Evropská komise?

MPO se snaží zapojit firmy do technické výuky

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) dokončilo plán na podporu technického vzdělávání v České republice. Návrh zákona o daních z příjmů, který má zlepšit přípravu a zvýšit kvalitu absolventů odborných škol, byl už zaslán do Parlamentu ČR. Ministerstvo tedy doufá, že nový systém podpory technické výuky bude platit od 1. září.

Digitální Česko 2.0 má prospět podnikání a zaměstnanosti

Česká republika bude mít novou strategii pro rozvoj elektronických komunikací, pokud dnes (20. března) vláda schválí materiál z dílny MPO pod názvem Digitální Česko verze 2.0: Cesta k digitální ekonomice. Má podpořit rozvoj vysokorychlostního internetu, kybernetickou bezpečnost nebo digitální gramotnost. Odborníci ale upozorňují, že je nutné zaměřit se na důslednou realizaci.

Kypr uniká před bankrotem, má nový záchranný plán

Ministři financí států eurozóny se v noci na koncem března dohodli na novém plánu na záchranu Kypru. O část vkladů nakonec přijdou jen bohatí majitelé kont v jedné ze dvou největších kyperských bank. Jsou tak upraveny podmínky, za kterých EU a Mezinárodní měnový fond kyperské vládě poskytnou půjčku ve výši 10 miliard eur.

 

Novinky z oblasti průmyslu a podnikání v EU za březen Vám přinesl zpravodajský server EurActiv.cz (www.euractiv.cz) ve spolupráci s CEBRE – Českou podnikatelskou reprezentací při EU (www.cebre.cz).

 

kategorie CEBRE a SPČR
zpět