Průmysl a podnikání v EU září 2013

 .

Střední Evropě se ekonomicky daří lépe, hlavně díky vývozu

Podle zpráv Evropské komise se eurozóna dostává z ekonomické recese. Lepší situace v západní Evropě prospívá také středoevropským státům, jejichž hospodářství mezi prvním a druhým čtvrtletím posílilo zejména díky exportu. Podle odborníků má však pozitivní vývoj několik háčků. Důležité prý bude například obnovit domácí poptávku.

Poslanci schválili „daňový balíček“ klíčový pro duální vzdělávání

Jeden z návrhů, jehož přijetí je ohroženo možným rozpuštěním sněmovny, je i novela daňových zákonů. Na to, zda bude přijata, přitom mimo jiné netrpělivě čekají i zaměstnavatelé a školy. Legislativa je totiž klíčová pro realizaci duálního vzdělávání, tedy propojení teoretické výuku s praktickou profesní přípravou studentů.

ČR může z Fondu solidarity získat na likvidaci povodňových škod až 15,9 milionů eur

Česká republika by mohla od Evropské unie získat až necelých 16 milionů eur na likvidaci škod, které byly způsobeny červnovými záplavami. Ministerstvo financí ve své zprávě vyčíslilo celkové ztráty na 637 milionů eur. Česko tak získá peníze z Fondu solidarity na základě kritéria bezprostředně sousedící země postižené stejnou katastrofou. Tou je v tomto případě Německo.

Energeticky náročný průmysl bude v Německu nově přispívat na rozvoj přenosové sítě

Pro energeticky náročné podniky v Německu by už neměla platit výjimka z příspěvku na rozvoj přenosové sítě v souvislosti s nárůstem podílu obnovitelné energie. Rozhodla o tom vláda Angely Merkelové. Výjimku v minulosti kritizovala Evropská komise kvůli možné nepovolené státní podpoře. Důvodem rozhodnutí mohou být také blížící se spolkové volby.

Německé firmy rozvíjí inovační aktivity i v České republice, ukázal průzkum

Německé výrobní firmy v České republice jsou přesvědčeny, že pro udržení konkurenceschopnosti se musí soustředit na výzkum, vývoj a inovace. Ukázal to průzkum Česko-německé obchodní a průmyslové komory. Nejčastěji firmy spoléhají na odborné znalosti vlastních zaměstnanců. Jak se ukazuje, spolupráce podniků a výzkumných institucí v Česku naopak spíše vázne.

Výrobci solárních panelů kritizují Komisi za dohodu s Čínou

Evropské komisi a čínskému ministerstvu obchodu se podařilo zažehnat obchodní válku, která podle některých názorů hrozila kvůli uvalení cla na dovoz čínských solárních panelů. Kompromis se nelíbí evropským výrobcům, kteří od EU očekávali tvrdší přístup. Jiné firmy navázané na fotovoltaiku ale tak kritické nejsou.

G20 podpořila boj s daňovými úniky i opatření posilující růst

V Rusku se na konci minulého týdne sešli finanční představitelé G20. Jejich hlavním tématem bylo hledání cesty ze současných ekonomických problémů. Představitelé se shodli na tom, že by měly největší ekonomiky světa přeorientovat svůj zájem z úsporných opatření na prostředky podporující růst. G20 chce také v budoucnu účinněji bojovat s daňovými podvody, a to prostřednictvím principu automatické výměny informací.

Plaťte firmám, aby zaměstnávaly mladé, vyzývá vlády OECD

Míra nezaměstnanosti mladých je natolik vážná, že je potřeba uvažovat i o dosud nepředstavitelných krocích. Jedním z nich by mohly být i dotace pro firmy, které by pro mladé lidi vytvářely nová pracovní místa, tvrdí ve svém výhledu Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

EU chce lépe bojovat proti podvodům s penězi daňových poplatníků

EU chce v nelehké ekonomické situaci lépe a efektivněji chránit prostředky evropských daňových poplatníků, které jim každoročně působí ztráty ve výši přibližně 500 milionu eur. Pomoct jí k tomu má vytvoření Úřadu evropského veřejného žalobce, který se má postarat o úspěšnější stíhání podvodů s penězi unijního rozpočtu.

Ekonomické oživení povede k větší fluktuaci zaměstnanců, tvrdí studie

Opětovné nastartování hospodářského růstu a oživení pracovního trhu v Evropě povede během příštích tří let k významné fluktuaci zaměstnanců. Ztráta talentů může mít ale silný dopad na firmy, které by se proto blížícímu se problému měly věnovat již nyní. V příštím roce se vyšší fluktuace dotkne Německa, které budou následovat i další evropské země.

kategorie CEBRE a SPČR
zpět