Průmysl a podnikání v EU leden 2014



 Díky zateplování může šetřit i průmysl, ukazuje studie

Povědomí o možných úsporách energie v průmyslu je slabé, domnívá se evropská nadace zaměřená na otázky energetické účinnosti. Podle studie, která má vyjít příští týden, přitom může hodně dokázat „pouhé“ využívání izolačních materiálů. „Zateplování“ výrobních zařízení prý může evropským podnikům ušetřit miliardy eur.

V dohodě s Kyjevem nejde jen o politiku, ovlivnila by i export ČR

Pro evropské i české podniky by podepsání asociační dohody s Ukrajinou znamenalo snadnější přístup na slibný ukrajinský trh. I pro Ukrajinu by podle expertů mělo dlouhodobě pozitivní účinky. Kyjev se však obává bezprostředního poklesu v obchodu s Ruskem, který na zemi tlačí, aby dohodu s EU nepodepisovala.

Kritika německého exportu je nelogická, míní český ekonom

Evropská komise by tento týden se rozhodovala, zda začne vyšetřovat přebytek německé platební bilance. Ten v září překonal letošní maximum, a Německo si tak vysloužilo kritiku Spojených států i EU. To je ale podle ekonoma Petra Sklenáře nelogické, protože potrestáním silného státu nedojde k posílení slabších zemí.

Společensky odpovědných podniků přibývá, přispívají k tomu i fondy EU

České firmy stále častěji využívají prostředky z fondů EU na projekty, které nerozvíjejí pouze jejich podnikání, ale i přispívají i k regeneraci okolí či přilehlé městské zeleně. Jednou takovou firmou je i havířovská společnost NAM system, která zrekonstruovala chátrající historickou budovu a kromě toho část investice věnovala na opravu okolních objektů, chodníků a příjezdových cest.

Má ČR šetřit energii spíše v budovách, nebo v průmyslu?

Uplynul rok od schválení směrnice o energetické účinnosti. Česko, podobně jako ostatní státy EU, už odevzdalo návrh na svůj vnitrostátní cíl pro snižování spotřeby energie. Průmyslníci a neziskové organizace se na cíl dívají rozdílně. Jedni spatřují potenciál pro úspory hlavně v průmyslu, druzí pak v budovách.

Evropské automobilky nabírají nový dech

Prodej automobilů ve Francii, Španělsku a Německu v říjnu stoupl kvůli zvýšené poptávce po malých rodinných modelech. Ukazuje se tak opatrné oživení vyvolané ekonomickou obnovou v eurozóně.

Zaměstnavatelé: Politici podcenili konkurenceschopnost

Politici by se měli přestat zabývat svými vnitřními problémy a měli by se změřit na vznik akceschopné vlády, která by se postarala o zlepšení české konkurenceschopnosti a kvalitnější podnikatelské prostředí. Tak by se dal shrnout vzkaz, který nové politické reprezentaci poslali zástupci zaměstnavatelů.

Firmy v ČR si přejí především větší daňovou jistotu

Nižší daně by české firmy sice uvítaly, ale mnohem více je trápí nejistota a nepředvídatelnost daňového systému v České republice. To má podle nich výrazný dopad na obchodní vztahy a konkurenceschopnost celé země. Uvádí to alespoň závěry průzkumu, které nedávno nechala zpracovat společnost Deloitte.

kategorie CEBRE a SPČR
zpět