Průmysl a podnikání v EU březen 2014

O těžebních limitech nemá vláda jasno, ochrana obcí z programu vypadla

Vláda má dnes (12. února) večer schválit programové prohlášení. Na stole leží i několik témat z energetiky. Vláda chce například snižovat energetickou náročnost země. S výstavbou nových bloků Temelína se nejspíš teprve uvidí. Jasno není ani okolo územních limitů pro těžbu uhlí. Ekologové kritizují programové prohlášení kvůli chybějící záruce ochrany pro ohrožené obce.

Ministr Mládek: Důležitá je podpora exportu i mimo země EU

Ministerstvo průmyslu a obchodu se pod vedením Jana Mládka chce soustředit na podporu exportu, a to jak do zemí Evropské unie, tak i na takzvané rozvíjející se trhy. Také podle bývalého šéfa evropské automobilové lobby Ivana Hodače jsou vztahy s mimoevropskými zeměmi navýsost důležité. Od Mládka si slibuje vstřícnější a aktivnější vztah k EU.

Odchod Británie z EU by ovlivnil i český průmysl

Přestože se britský byznys i finanční sektor staví proti vystoupení Velké Británie z EU, samotní Britové jsou tomuto kroku stále více naklonění. Podle průzkumů by ho podpořilo 52 % z nich. Takzvaný Brexit by přitom výrazně ovlivnil i český obchod. Británie je totiž pro Česko pátým největším exportním trhem, se kterým má třetí největší obchodní přebytek. Opuštění vnitřního trhu by obchodní výměnu snížilo.

Řada českých firem se na úspory energie dívá nedůvěřivě

Tepelná izolace se dá v průmyslu využít jak pro výrobní procesy, tak pro budovy, které k podniku patří. Uspořit se tak prý dá i polovina energie. Úspory je možné financovat díky úvěrům nebo z evropských peněz. Tento potenciál využívají i české průmyslové podniky, řada firem prý ale na „zateplování“ hledí s nedůvěrou.

Nová unijní pravidla pro zadávání veřejných zakázek budou pro ČR výzvou

Moderní pravidla pro zadávání veřejných zakázek, která nyní vznikají v Bruselu, budou pro Českou republiku a její právní řád představovat velkou výzvu. I přesto, že mají potenciál proces zadávání zlepšit a zefektivnit, bude velmi záležet na tom, jak se české úřady vypořádají s jejich implementací, shodují se oslovení odborníci.

Ministryně Jourová: Fondy EU musí podpořit i veřejnou infrastrukturu

Z evropských peněz by se v České republice měly v příštích sedmi letech platit i projekty na podporu veřejné infrastruktury. To je priorita, kterou se do připravované dohody mezi ČR a Evropskou komisí o nastaveních příštích evropských fondů chystá promítnout i nová ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová.

Skončete s byrokracií a vyřešte ceny energií, žádá se po nové vládě

Prezident dnes (29. ledna) jmenoval vládu Bohuslava Sobotky. Noví ministři se mohou pustit do práce. Průmysl od nich očekává, že zapracují na zvýšení české konkurenceschopnosti. Jednou z oblastí, kde se tomu dá pomoci, je energetika. Tam už zase na vládu čekají požadavky ekologických organizací.

Německý průmysl se rozloučí s levnější elektřinou

Německé energeticky náročné podniky budou nejspíš brzy platit za elektřinu víc než doposud. Skončí jim totiž pravděpodobně výjimka z poplatku na obnovitelné zdroje. Navrhuje to nová vláda Angely Merkelové. Změny v podpoře OZE nejspíš potěší české průmyslníky, kteří si na zvýhodnění německých konkurentů stěžují.

Česko se nebude muset zavázat k podpoře obnovitelných zdrojů

Evropská komise dnes (22. ledna) představila klimaticko-energetický balíček s návrhem závazků pro členské země. O konečnou podobu klimatické politiky se strhne boj mezi příznivci ambicióznějších závazků a zastánci opatrnějšího přístupu. Česko patří do druhé skupiny, po přísnějších cílech volá například Německo.

Stáhneme se z EU, varují výrobci izolací. Chtějí záruky pro energetické úspory

Výrobci stavebních izolací žádají Evropskou komisi, aby do nového klimaticko-energetického balíčku zahrnula i závazek pro energetické úspory. Jinak prý nemají motivaci zůstávat v Evropě. Vedle známého „úniku uhlíku“ se tak nyní šermuje „únikem čistých technologií“. Podle skeptiků jde spíše o komunikační taktiku.

Další závazek k obnovitelné energii ČR nechce, budoucnost vidí v jádru

Česko a Británie odmítají nový cíl pro podíl obnovitelných zdrojů v energetice. Klimaticko-energetický balíček s návrhem příštích závazků představí Evropská komise tento týden. Shoda zatím panuje jen na cíli pro snižování emisí CO2. Odpůrci dalších závazků tvrdí, že jedině tak se EU pohne na cestě k čisté, ale konkurenceschopné ekonomice.

kategorie CEBRE a SPČR
zpět