Neformální summit EU-27 na Maltě naváže na Bratislavský proces

Již po druhé se v pátek 3. února 2017 sejdou hlavy 27 hlav států a předsedů vlád členských zemí Evropské unie (EU) na neformálním summitu v hlavním městě Malty Vallettě. Českou republiku budu zastupovat premiér Bohuslav Sobotka. Hlavním tématem zasedání bude z iniciativy maltského předsednictví (MT PRES) vnější dimenze migrace a hledání politického řešení k omezování či zastavení nelegální migrace na centrální středomořské migrační trase, se speciálním zaměřením na Libyi.

Výchozí dokument MT PRES je zaměřen na tři oblasti – financování, protipašerácké aktivity a aplikace/modifikace acquis. Pokud jde o modifikaci acquis, MT PRES navrhuje analyzovat návratové směrnice, aby bylo možné identifikovat, co by zefektivnilo její provádění. Důležitým prostředkem by se mohlo stát představení společných seznamů bezpečných zemí původu a bezpečných třetích zemí, čímž by se výrazně urychlilo řízení o mezinárodní ochraně a předešlo se druhotným pohybům.

Dalším tématem bude příprava summitu v Římě a budoucí směřování EU. Cílem summitu by mělo být navázat na zářijové jednání v Bratislavě a hovořit o prioritách EU pro její další směřování. Na základě diskuse ve Vallettě by měla začít práce na přípravě deklarace k příležitosti 60. výročí podpisu zakládajících smluv, která by měla být přijata na zvláštním summitu 25. a 26. března 2017 v Římě. Záměrem Itálie je, aby se římský summit stal novým impulsem pro posílení evropské integrace po Brexitu. Summit by měl proto vyslat silný signál a vizi. Zaměřit by se měl především na  sociální pilíř EU a  posílení spolupráce ve vnější bezpečnosti.

Neformální summit ve Vallettě by měl potvrdit priority stanovené v Bratislavě a pokračovat v implementaci Bratislavské cestovní mapy.  Budoucí směřování EU by mělo stát na třech pilířích: inkluzivitě, důvěře a zaměření na přidanou hodnotu. EU musí být založena jednak na důvěře a respektu mezi členskými státy navzájem, ale také na důvěře mezi členskými státy, unijními institucemi a občany. Jednotlivé politiky EU a evropská integrace obecně musí v první řadě směřovat k posilování soudržnosti mezi členskými státy a nikoliv k prohlubování rozdílů napříč Evropou. Tyto tři pilíře se přitom mohou opřít o pevné základy stanovené platným smluvním rámcem. Ten poskytuje dostatečný prostor a nástroje potřebné k dosažení cílů spojených s budoucím směřováním EU. Unie by se neměla soustředit dominantně na změnu institucionálního uspořádání, ale na obsah a zacílení svých politik.

Poselství BusinessEurope: Jednotná Evropa, která má výsledky

BusinessEurope připravil při příležitosti mimořádného summitu EU ve Vallettě své tradiční poselství, které je tentokrát zaměřeno na budoucí vizi Evropy a priority byznysu. Sedm desetiletí míru a prosperity v Evropě, to je skutečně historický a výjimečný výsledek. Evropský projekt a vytvoření Evropské unie, který sjednotil lidi v Evropě, a postupně vytyčil evropským státům společný cíl, to umožňuje. Každý zvlášť jsou členské státy méně a méně významné ve světovém měřítku, nelze jednat individuálně, pokud chceme čelit současným výzvám. BusinessEurope ve svém poselství dále volá po silných a efektivních institucích EU. EU si musí vytvořit takovou vizi, která by umožnila ekonomický růst a prosperitu pro všechny. Proto se musí zaměřit na projekty, které mají skutečnou reálnou evropskou přidanou hodnotu, která přinese výhody, méně regulace a bude respektovat princip subsidiarity.

Ke stažení:
Poselství BusinessEurope při příležitosti summitu EU ve Vallettě

Vladimíra Drbalová
Mezinárodní vztahy
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

 

Kateřina Pavlíková
/
kategorie EU infoservis
zpět