Juncker představil Bílou knihu o Evropě

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker dnes představila Evropskému parlamentu politickou část Bílé knihy o budoucnosti Evropy pro EU-27. Bílá kniha je příspěvkem k mimořádnému Summitu EU k oslavám 60. Výročí Římských smluv, které se uskuteční dne 25. března 2017 v Římě. 

Dokument přináší pět scénářů, jaká by se mohla Evropská unie do roku 2025 vyvíjet, podle toho kterou cestou se rozhodne jít. Jednotlivé scénáře popisují, jak se bude Evropa v následujícím desetiletí vyvíjet ve světle nových technologií a jaké budou dopady na společnost a pracovní místa. Zmiňují také pochybnosti o postupující globalizaci, obavy o bezpečnost a z narůstajícího populismu. Jde tedy o to, zda se necháme těmito trendy smýkat, nebo se jim postavíme a využijeme příležitosti, které přinášejí.

Směr možných scénářů podle Bílé knihy:

  • Dosavadní proces odvíjející se od Nového startu pro Evropu a Bratislavské cestovní mapy
  • Členské státy bude spojovat jen vnitřní trh, tedy jaká si re-centralizace vnitřního trhu
  • Kdo chce dělat více, může dělat více, tedy integrovanější postup v některých oblastech
  • Soustředit se na méně věcí, ale efektivněji
  • Dělat společně o mnoho více
Bílá kniha bude představena na Římském summitu a bude začátkem dlouhého procesu. Po politické části Bílé knihy budou následovat doprovodné dokumenty tzv. reflection papers ve vybraných oblastech: sociální dimenze Evropy, další rozvoj HMU na základ Zprávy pěti předsedů, zvládnutá globalizace, budoucí obrana Evropy, a finance EU.


Ke stažení:
Politická část Bílé knihy (AJ)
Tisková zpráva Evropské komise ke zveřejnění Bílé knihy (AJ)


Vladimíra Drbalová
poradkyně GŘ pro mezinárodní organizace a EU

Kateřina Pavlíková
/
kategorie EU infoservis
zpět