Evropský byznys v Římě na podporu jednotné Evropské unie

U příležitosti 60. výročí podpisu Římských smluv se uskutečnilo mimořádné jednání Evropské rady. Neformálního summitu se v Římě zúčastnili hlavy států a předsedové vlád 27 členských zemí EU a představitelé institucí Evropské unie.

Hlavním poselstvím summitu v Římě byla podle České republiky demonstrace jednoty všech sedmadvaceti členských států a  podpoření vize silné a prosperující Evropské unie coby společného cíle. 

Výstupem summitu pořádaného u příležitosti 60. výročí podpisu Římských smluv se stala Římská deklarace představitelů 27 členských států EU a institucí EU o budoucím směřování Unie. Římská deklarace zdůrazňuje dosavadní úspěchy EU a popisuje výzvy, jimž dnes Evropa čelí. Obsahuje však také specifikaci priorit pro další směřování Unie a časový harmonogram pro jejich naplnění.

Evropská unie musí plně využít mechanismů a nástrojů, které jsou zakotveny ve Smlouvách a to včetně flexibilní a posílené spolupráce. Všechny tyto formy spolupráce však musí probíhat transparentně, zůstat otevřeny všem členským státům, EU se nesmí rozdělovat a nesmí se narušit fungování vnitřního trhu.

Evropský byznys na mimořádném zasedání v Římě

V Římě se sešli také prezidenti nejsilnějších podnikatelských svazů v Evropě, aby vyjádřili podporu jednotné Evropě. Konfederace Evropského podnikání BusinessEurope v rámci zasedání vydala k 60. výročí Římských smluv i společnou deklaraci, ve které uvádí: „My, prezidenti předních národních podnikatelských svazů v Evropě, se scházíme v Římě na pozvání svazů zakladatelských zemí, abychom vážně deklarovali svůj plný závazek k Evropské unii a svoji odhodlanost i nadále přispívat k tomuto úspěšnému projektu a Evrop, které splní, co se od ní očekává. Hospodářský, sociální a společenský pokrok za uplynulých 60 let nemá obdoby. A EU zatím jako hlavní síla za tím stojí bezesporu Evropská Unie a my jsme hrdi na její úspěch.“

Generální ředitelka SP ČR Dagmar Kuchtová v souvislosti s tím řekla, že členství ČR v EU přineslo značné výhody podnikatelské komunitě i občanům, a zdůraznila důležitost fungujícího vnitřního trhu. Právě firmy jsou mj. zdrojem ekonomického růstu a vytváří pracovní místa pro občany. Upozornila zároveň na vzrůstající euroskepsi. „Musíme tvrdě pracovat na obnovení důvěry v EU a v náš byznys. Evropský způsob života, na který jsme zvyklí, nelze brát za samozřejmost.“

Prioritou pro byznys zůstává silná a jednotná EU a tento historický den byl vhodnou příležitostí pro to si připomenout její základní hodnoty a přínosy. Evropský byznys se však neohlíží jen za minulostí. Prezidenti také diskutovali možné scénáře Junckerovi Bílé knihy o budoucnosti Evropy.

Vladimíra Drbalová
poradkyně GŘ pro mezinárodní organizace a EU

Ke stažení:
Návrh deklarace Evropské rady
Deklarace BusinessEurope
Kateřina Pavlíková
/
kategorie EU infoservis
zpět