Rada pro konkurenceschopnost přijme závěry o průmyslové strategii


Část vnitřní trh a průmysl

Na programu jednání bude přijetí obecného přístupu k návrhu nařízení o jednotné digitální bráně. Návrh nařízení (součást tzv. vymáhacího balíčku) hodlá vytvořit celoevropský integrovaný rozcestník pro poskytování informací, online procedur a asistenčních služeb a nástrojů pro řešení problémů na vnitřním trhu EU. Brána reaguje na snahu odstranit překážky, které vyvstávají pro občany a podnikatele uvažující o usídlení se, prodeji produktů, nebo poskytování služeb v jiných než svých domovských ČS.

Jednání bude pokračovat blokem o průmyslové politice EU. Komise představí svou prezentaci v rámci prověrky konkurenceschopnosti (competitiveness check) k tématu cílů průmyslové politiky, následně proběhne výměna názorů jak k tomuto tématu, tak ke zprávě předsednictví o průmyslové strategii EU pro budoucnost, a to za účasti zástupce průmyslu a předsedy HLG, a v závěru bloku budou přijaty závěry Rady o obnovené strategii průmyslové politiky EU.

Pokud jde o další body programu, předsednictví bude informovat o stavu jednání o návrhu nařízení o zákazu zeměpisného blokování a dále též o návrhu nařízení, kterým se zřizuje Program rozvoje evropského obranného průmyslu (EDIDP). Komise následně představí stav implementace Jednotného digitálního trhu. Předsednictví bude poté informovat o stavu implementace Jednotného patentu a Jednotného patentového soudu a německá delegace bude informovat o Evropském akčním programu pro malé a střední podniky. Komise rovněž představí svůj balíček týkající se veřejných zakázek. Posledním bodem jednání bude představení pracovního programu nastupujícího bulharského předsednictví. V rámci pracovního oběda budou ministři diskutovat o datové ekonomice a budoucnosti automobilového průmyslu.

V části výzkum

Na programu jednání je návrh závěrů ke střednědobému hodnocení HORIZOMTU 2020, příprava a politická debata k 9. Rámcového programu pro vědu výzkum, vědu a inovace (FP9).

Poselství byznysu

BusinessEurope, konfederace evropského podnikání, zaslal ku příležitosti jednání COMPET dopis na paní Kadri Simson, estonskou ministryni hospodářství a infrastruktury. Evropská ekonomika využila impulsu k růstu a bude se nadále oživovat. Evropská unie musí využít tento okamžik a vybudovat si základy pro další dekádu, které ji zaručí, aby si udržela vedoucí postavení v globálním kontextu. BusinessEurope věří, že právě Rada pro konkurenceschopnost sehrává v tomto procesu klíčovou roli a to zejména, pokud jde o průmyslovou strategii, jednotný trh, digitální ekonomiku, výzkum, rozvoj a inovace. Průmyslová politiky je konečně částí agendy EU a její význam pro budoucnost Evropy je pochopen. Nový Rámcový program pro výzkum a inovace (FP9) musí být zajištěn většími finančními prostředky, nejméně dvojnásobnými v příštím Víceletém finančním rámci.

 

Vladimíra Drbalová, SP ČR

Gbelec Ondřej
/
kategorie EU infoservis
zpět