Rada pro zaměstnanost sociální politiku, zdraví a ochranu spotřebitele


15. března 2018 se v Bruselu uskuteční řádné zasedání Rady EU pro zaměstnanost, sociální politiku, zdraví a ochranu spotřebitele (EPSCO), část zaměstnanost a sociální politika.

Na programu jednání bude politická debata k budoucnosti Evropy po roce 2020, Evropský semestr, prezentace Komise k národním zprávám 2018, závěry k Roční analýze růstu (AGS) a přijetí Společné správy k zaměstnanosti (JER). Na agendě EPSCO bude i potvrzení klíčových poselství Výboru pro zaměstnanost v oblasti investování do zaměstnanosti mládeže (záruka pro mladé). Politická debata se povede ke snižování gendrových rozdílů v odměňování. Komise představí Balíček sociální spravedlnosti.

Pro zaměstnavatele, potažmo sociální partnery je významné, že Rada EPSCO přijme Doporučení o Evropském rámci kvalitního a efektivního učňovského školství, který je založen na prohlášení Poradního výbor pro učňovskou přípravu (ACVT) z prosince 2016 a dvou projektech Evropských sociálních partnerů zaměřených na kvalitu (ETUC) a nákladovou efektivnost (BusinessEurope) učňovského školství. Obecným cílem doporučení je zvýšit zaměstnanost a osobní rozvoj učňů a přispět k rozvoji vysoce kompetentní a kvalifikované pracovní síly, která reaguje na potřeby trhu práce.

Při této příležitosti bylo zveřejněno i stanovisko BusinessEurope, na kterém se podílel i Svaz průmyslu a dopravy ČR. BusinessEurope doporučení podporuje a oceňuje vyvážený přístup ke společnému chápání kvality a efektivnosti při současném respektování národních systémů a praxe.

Balíček opatření ke slaďování pracovního a soukromého života, u kterého se očekávalo přijetí obecného přístupu, byl z programu EPSCO stažen.

Příloha: stanovisko BusinessEurope k Evropskému rámci kvality a efektivnosti učňovského školství

Vladimíra Drbalová, poradkyně pro Mezinárodní organizace a EU
Gbelec Ondřej
/
kategorie EU infoservis
zpět