Byznys vítá dlouho očekávanou dohodu o vystoupení Británie z EU

Vítáme dosažení dohody o vystoupení Velké Británie z EU, která je prvním důležitým krokem k zamezení neřízenému odchodu země z Evropské unie, což by byla pro podnikatele i občany ta nejhorší varianta. Od dosažení „hladkého“ brexitu nás však dělí ještě odsouhlasení dohody parlamenty obou stran. Klíčové je, aby britská premiérka T. Mayová obhájila svůj postoj a dohoda neztroskotala na vnitropolitickém střetu uvnitř Británie.

Havní britská průmyslová konfederace CBI reagovala na zprávu o nové dohodě o vystoupení Británie z EU pozitivně. Byznys na obou stranách potřebuje stabilitu a předvídatelnost. Podle nás může toto zajistit jen uzavření dohody obsahující přechodné „status quo“ období. To navíc poskytne čas na vyjednání následné dohody o konečném uspořádání vztahů, jejímž základem musí být volný obchod.

Generální ředitelka Britského svazu průmyslu (CBI) Carolyn Fairbairnová k dosažení dohody uvedla: „Po 20 měsících debat učinila britská vláda touto dohodou pokrok. Dohoda znamená zastavení Británie jeden krok od propasti v podobě vystoupení bez dohody a škod, které by varianta no-deal znamenala pro celou britskou společnost. Zajištění přechodného období bylo pro byznys naprostou prioritou a každý další den bez této jistoty by znamenal ztracené investice a pracovní místa, což nejbolestivěji dopadá na ty nejzranitelnější. Už byl nejvyšší čas. Vzniklá dohoda je kompromisem, kompromisem i pro byznys, nicméně nabízí ono nezbytné přechodné období, onen krok zpět od srázu.“

Stejně jako Svaz průmyslu a dopravy si i britský průmyslový svaz CBI uvědomuje dlouhou cestu k vyjasnění všech otazníků okolo vystoupení Británie z EU. Stávající dohoda nicméně dává podle zástupců byznysu naději na zachování hladkého průběhu obchodu.

„Apelujeme na zákonodárce na obou stranách, aby se zodpovědně postavili za zájmy podnikatelů, kteří tvoří pracovní místa a udržují vysokou konkurenceschopnost evropského průmyslu a služeb. Stejně tak nesmíme hrát vabank s osudy občanů žijících a pracujících na obou stranách Doverské úžiny,"  dodává ředitel Sekce mezinárodních vztahů SP ČR Lukáš Martin.

Fára Pavel
/
kategorie EU infoservis
zpět