Britští poslanci odmítli dohodu o brexitu

Výstupová dohoda britské premiérky Mayové byla podle očekávání při dnešním parlamentním hlasováním odmítnuta, a to historicky bezprecedentní většinou 230 hlasů (poměrem hlasů 202 pro : 432 proti).

Svaz průmyslu podporuje prohlášení šéfa Evropské komise, který apeloval na Velkou Británii, aby co nejdříve klarifikovala své záměry s tím, že čas téměř vypršel. Svaz bude pozorně sledovat další vývoj brexitu za mimořádně napjaté vnitropolitické situace ve Spojeném království a doufá, že reálné zájmy občanů a firem dostanou při hledání východiska ze složité situace přednost před ideologií a partikulárními politickými zájmy.

Firmy v EU i mimo ni s napětím sledovaly včerejší hlasování v britském parlamentu o návrhu výstupové dohody, který dojednala a předložila premiérka Mayová. V této souvislosti Svaz průmyslu a dopravy ČR jednoznačně podporuje variantu zahrnující přechodné období. Stručně by se dalo říci, že čím měkčí brexit, tím lépe pro byznys. SP ČR považuje za nešťastné, že ani 73 dní před předpokládaným vystoupení Spojeného království z EU není zřejmé, jaká budou po 29. březnu platit pravidla. Svaz nicméně zároveň oceňuje snahu české vlády a Evropské komise průběžně firmám poskytovat i za těchto složitých podmínek dostatek informací k projednávaným variantám. Podporujeme také iniciativu české vlády připravit legislativu ke zmírnění dopadů možného tvrdého brexitu v různých oblastech.

Ačkoli debata ve Westminsteru naznačila, že varianta no-deal nemá mnoho příznivců, možnost „technického“ posunutí data vystoupení na červenec z hlediska evropského byznysu zřejmě jen prodlouží brexitovou agónii a nejistotu. Případné jednostranné zrušení brexitu ze strany (patrně nové) vlády UK by rovněž nepřišlo hned, protože odvolání aktivace článku 50. Lisabonské smlouvy by v Británii muselo projít stejným procesem, jako jeho spuštění.Dagmar Kuchtová a Theresa May

Generální ředitelka SP ČR Dagmar Kuchtová v roce 2017 jednala spolu s dalšími vybranými zástupci evropského byznysu u kulatého stolu s premiérkou Theresou May v Downing Street 10 o podmínkách brexitu a měla příležitost prezentovat postoj českého byznysu. Svaz průmyslu a dopravy varoval před tvrdým brexitem a žádal o jasné a včasné stanovení podmínek pro fungování zahraničního obchodu po vystoupení Británie z EU.

Gbelec Ondřej
/
kategorie EU infoservis
zpět