Lepší informování on-line zákazníků

Prostřednictvím konfederace evropského byznysu BusinessEurope se Svaz průmyslu a dopravy ČR podílel na přípravě nové pomůcky pro elektronické obchodování s názvem "Cesta spotřebitele".

Materiál má sloužit jako nástroj pro on-line obchodníky, kterým má formou několika názorných doporučení pomoci poskytnout zákazníkům všechny povinné informace způsobem, který bude co nejjasnější a nejsrozumitelnější.

Cílem této flexibilní pomůcky je předcházet vzniku nedorozumění a eventuálních sporů mezi obchodníkem a zákazníkem z důvodů nepřesného pochopení povinně poskytovaných informací

Legislativní požadavky týkající se povinných informací pro spotřebitele jsou složité a velice rozsáhlé. Firmy prodávající on-line musí podle evropského práva poskytnout spotřebitelům celou řadu informací. Spotřebitelé pak mohou mít potíže všem poskytovaným informacím správně porozumět či relevantní informace vůbec najít. Čím lépe jsou spotřebitelé informováni o svých právech, tím více důvěry vůči obchodníkovi mají, což platí zvýšenou měrou zejména u on-line nákupů. Čím jasnější informace se spotřebiteli dostanou od obchodníka předem, tím méně nedorozumění a sporů vzniká později.

Doporučení vycházejí z tzv. Nové politiky pro spotřebitele představené Evropskou komisí v uplynulém roce, ze směrnice o právech spotřebitelů 2011/83/EU, směrnice o nekalých obchodních praktikách 2005/29/EC a nařízení EU č. 524/2013 o řešení spotřebitelských sporů on-line. Primárně se týkají formy sdělení (jakým způsobem povinné informace prezentovat lépe).

Vedle BusinessEurope je pod přípravou sady doporučení "Cesta spotřebitele" podepsáno dalších 14 evropských asociací, mezi nimi např. Digital Europe, Ecommerce Europe, EuroCommerce, European eCommerce and Omni-channel Trade Association (EMOTA), Federation of European Direct and Interactive Marketing (FEDMA), SMEunited, the European Travel Agents' and Tour Operators' Associations (ECTAA) a další. 

Sadu doporučení pro informování on-line zákazníků naleznete zde.

Olga Rozsívalová
/
kategorie EU infoservis
zpět