Svaz průmyslu a dopravy vítá ustavení nové Evropské komise


„Oceňujeme odhodlání Komise bránit společné evropské hodnoty, které jsou jedním ze zdrojů našeho evropského úspěchu, a těšíme se na spolupráci s předsedkyní Ursulou von der Leyen a jejím týmem komisařů. Nesmíme ale zapomenout, že pro udržení evropské prosperity a způsobu života v rychle se měnícím globálním prostředí jsou nezbytné ekonomická síla a konkurenceschopnost. Věřím, že naším společným cílem bude blahobyt Evropanů opřený o zdravou ekonomiku, jejíž důležitou součástí zůstane konkurenceschopný průmysl. Nová evropská administrativa přebírá Unii v bodě, který může ovlivnit budoucnost na dlouho dobu,“ komentovala pozici Svazu průmyslu a dopravy ČR Eva Veličková, tisková mluvčí SP ČR, po ustavení Evropské komise.

Nová Evropská komise bude mít 8 místopředsedů, z nichž budou tři takzvaně výkonnými místopředsedy, odpovědnými za jedno ze tří hlavních témat programu nově zvolené předsedkyně. Současně budou i komisaři.

Potěšující zprávou je, že jednou z dalších pěti místopředsedkyň bude Věra Jourová s citlivým a náročným portfoliem Hodnoty a transparentnost.  Text pověřovacího dopisu (tzv. mission letter) předsedkyně Komise adresovaný české komisařce Věře Jourové naleznete zde.

Z pohledu byznysu jsou v Evropské komisi klíčová především následující portfolia:

Generální ředitelství pro oblast klimatu povede Frans Timmermans (Nizozemsko).

Pozici komisařky pro vnitřní trh (průmyslová politika, jednotný digitální trh, obranný průmysl) bude zastávat Sylvie Goulardová (Francie).

Do čela Generálního ředitelství pro hospodářskou soutěž se postaví Margrethe Vestagerová (Dánsko), která bude mimo jiné koordinovat program pro Evropu připravenou na digitální věk.

Za životní prostředí a oceány bude odpovědný Virginijus Sinkevičius (Litva), stávající litevský ministr hospodářství a inovací.

Citelně se byznysu dotýkají i další portfolia:

Kadri Simsonová (Estonsko), která je dlouholetou poslankyní estonského parlamentu a ministryní hospodářských věcí a infrastruktury, bude v nové EK odpovědná za portfolio Energetika.

Nicolas Schmit (Lucembursko) přispěje svými zkušenostmi z Evropského parlamentu a funkce ministra zaměstnanosti a práce v rámci portfolia Pracovní místa.

Více podrobností o navrhovaných komisařích a rozdělení jednotlivých portfolií najdete zde.

Všechny kandidáty do kolegia komisařů nyní čeká slyšení (známé též jako „grilování“) v Evropském parlamentu, které proběhne poslední týden v září.

Důležitá je nicméně práce celé Evropské komise, provázanost jednotlivých jejích návrhů a jejich realističnost s ohledem na globální vývoj a rozvoj technologií. Doufáme, že nastupující Evropská komise dostojí svému závazku snižovat množství regulací, bude dbát na včasné vyhodnocení možných dopadů svých návrhů a zasazovat se o rovnováhu mezi ochranou klimatu, sociálních práv a globální konkurenceschopností průmyslové ekonomiky.

S nově vzniklou Komisí se budeme snažit co nejefektivněji spolupracovat a upozorňovat ji na potřeby našich členů.
Olga Rozsívalová
/
kategorie EU infoservis
zpět