Praktické informace k brexitu pro dopravce

Máte již registrační a identifikační číslo EORI? Víte, zda máte povinnost podávat celní prohlášení předem? Bude Vás celní stráž zastavovat a kontrolovat v přístavním terminálu na hranicích?

Svaz průmyslu a dopravy ČR dlouhodobě apeluje na přijetí konstruktivní dohody o spořádaném odchodu Británie z EU. Vzhledem na přetrvávající nejistotu nicméně považuje pro české exportéry a dopravce za velice důležité být co možná nejlépe připraveni na variantu tzv. tvrdého brexitu k 31. říjnu 2019.

Proto si Vám dovolujeme přinést další aktuální balíček relevantních informací. Pro větší přehlednost jsme jej rozdělili následovně:

Komplexní informace britské vlády pro dopravce a exportéry:

Přepravci a profesionální řidiči, kteří jezdí po trasách mezi Velkou Británií a Evropskou unií, budou v případě, že Velká Británie opustí Evropskou unii bez dohody, potřebovat nové dokumenty. Kompletní seznam dokumentů a další důležité informace naleznete zde. Na uvedených webových stránkách britské vlády k dopravě po brexitu naleznete mimo jiné i tuto referenční příručku pro přepravce a kapesního průvodce pro řidiče v českém jazyce:

Kapesní průvodce britské vlády pro řidiče (v češtině).

Referenční příručka pro přepravce (v češtině).


Informace o komplexních systémech odbavení kamionů na hraničních přechodech mezi pevninskou EU a Británií (prezentace v PowerPointu v anglickém jazyce):

Francie

Belgie

Nizozemsko

Generální ředitelství EU pro daně a celní unii

Operace Brock pro cesty z Británie

V rámci britských příprav na brexit vznikl nový systém s názvem Operation Brock, který bude řídit veškerá narušení nákladní dopravy směřující z Británie do přístavu Dover a do Eurotunelu. Jde o plán směrování nákladních vozidel o hmotnosti 7,5 tuny a více mířících z Británie do Evropy, která jedou k Eurotunnelu nebo k přístavu Dover v případě poruch/zpoždění přepravy přes kanál La Manche. Podrobné informace o nouzovém systému Operation Brock naleznete zde.

Webináře

Jedná se o internetové semináře britské Meziresortní skupiny pro opatření na hranicích, které probíhají prakticky denně na různá témata až do 31. října 2019 a jsou zaměřené na brexitovou přípravu firem. Účast je bezplatná (v anglickém jazyce). Přesný seznam termínů a témat webinářů naleznete zde.

Specializované oficiální weby

Výše uvedenými informacemi z jednotlivých hraničních zemí mohou české podniky doplnit poměrně detailní zdroje dostupné na speciálních brexitových stránkách Celní správy ČR nebo ucelené brexitové celní informace z Evropské komise.

Olga Rozsívalová
/
kategorie EU infoservis
zpět