Nový Strategický rámec EU pro ochranu zdraví a bezpečnost práce 2021-2027

„Evropské právní předpisy o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci jsou pro ochranu takřka 170 milionů pracovníků, pro životy lidí a pro fungování našich společností zásadní,“ říká Valdis Dombrovskis, výkonný předseda pro hospodářství.

V průběhu pandemie COVID-19 se ukázalo, jak důležitá je pro ochranu zdraví pracovníků, fungování naší společnosti a pro kontinuitu klíčových ekonomických a sociálních aktivit bezpečnost a ochrana zdraví při práci. V této souvislosti zveřejnila Komise dne 28. 6. 2021 Strategický rámec EU pro ochranu zdraví a bezpečnost při práci na období 2021–2027. Komise v něm představuje hlavní kroky, které budou zapotřebí ke zlepšení ochrany zdraví a bezpečnosti pracovníků v nadcházejících letech.

Aktualizace strategického rámce EU pro ochranu zdraví a bezpečnost při práci na období 2021–2027 s ohledem na pandemii COVID-19 je součástí pracovního programu Komise na rok 2021.

Nová strategie se zaměřuje na tři průřezové cíle, jimiž jsou řízení změn v důsledku ekologické, digitální a demografické transformace, jakož i změn tradičního pracovního prostředí, zlepšení prevence nehod a nemocí z povolání, a rovněž větší připravenost na potenciální krize v budoucnu.

Strategický rámec se bude v nadcházejících letech zaměřovat na tyto tři klíčové cíle:

  1. Předjímání a řízení změn v novém pracovním světě: K zajištění bezpečných a zdravých pracovišť v rámci digitální, ekologické a demografické transformace Komise přezkoumá směrnici o pracovištích a směrnici o zobrazovacích jednotkách a provede aktualizaci limitních hodnot pro azbest a olovo. Připraví celounijní iniciativu týkající se duševního zdraví při práci, jejímž úkolem bude posoudit nové problémy související s psychickým zdravím pracovníků a předložit pokyny, jak postupovat.
  2. Lepší prevence pracovních nehod a nemocí z povolání: Strategickým rámcem bude podpořen přístup, jenž má přispět k tomu, aby se počet úmrtí souvisejících s výkonem povolání v EU co nejvíce přiblížil nule. V rámci opatření pro boj proti rakovině a reprodukčním a respiračním onemocněním se Komise rovněž chystá aktualizovat pravidla EU pro nebezpečné chemické látky.
  3. Lepší připravenost na případné budoucí zdravotní hrozby: Na základě poznatků vyvozených ze současné pandemie hodlá Komise vypracovat postupy a pokyny pro mimořádné situace, tak aby při propuknutí případných zdravotních krizí v budoucnu mohla být co nejrychleji zavedena, prováděna a monitorována potřebná opatření v úzké spolupráci s aktéry v oblasti veřejného zdraví.

Opatření zahrnutá ve strategickém rámci budou prováděna na základě:

  1. silného sociálního dialogu,
  2. posílené tvorby politiky založené na faktech,
  3. kvalitnějšího prosazování a monitorování stávajících právních předpisů EU,
  4. zvyšování povědomí,
  5. uvolnění finančních prostředků do investic do bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, včetně evropských fondů, jako jsou Nástroj pro oživení a odolnost a fondy politiky soudržnosti.

Komise rovněž vyzývá členské státy, aby aktualizovaly své národní strategie pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci k zajištění toho, aby se na pracovištích zaváděla nová opatření. Za hranicemi EU bude Komise i nadále sehrávat vedoucí úlohu v propagování přísných norem bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v celosvětovém měřítku.

kategorie EU infoservis
zpět