Migrace "Rok poté"

Rok od přijetí nového paktu o migraci Komise vydává další migrační balíček, který obsahuje Aktuální zprávu o migraci a azylu, Obnovený akční plán EU proti pašování migrantů a Sdělení o uplatňování směrnice o sankcích vůči zaměstnavatelům. Zpráva popisuje i aktuálních stav migračních pohybů.

Zpráva o migraci a azylu: nový pakt, rok poté

Zpráva hodnotí dosažený pokrok a klíčové momenty migrační a azylové politiky za uplynulý rok a půl, identifikuje hlavní výzvy, upozorňuje na témata, ve kterých lze očekávat příznivý vývoj, a stanoví kroky, které povedou k odolnější, proveditelné a spravedlivější migrační a azylové politice. Popisuje aktuální stav migračních pohybů, hodnotí dopad pandemie a obsahuje přehled opatření agentur EU v oblasti správy hranic a azylu. Neopomíjí zmínit trvalou podporu Komise členským státům, které jsou pod tlakem, financování i otázku nedovolených pohybů v rámci EU. Upozorňuje na okamžitou reakci EU na situaci v Afghánistánu, podporu EU Řecku a reakci na nelegální migraci z Běloruska. Poskytuje podrobné informace o pokroku při posilování legislativního rámce a úplný přehled o spolupráci s partnerskými zeměmi na základě nového přístupu stanoveného v paktu. Zpráva se rovněž zabývá pokrokem v oblasti integrace a začleňování.

Více zde

Minimální standardy sankcí a opatření vůči zaměstnavatelům neoprávněně pobývajících státních příslušníků třetích zemí-COM-2021-592

Směrnice o sankcích vůči zaměstnavatelům poskytuje celé Unii právní rámec pro předcházení nezákonnému zaměstnávání nelegálních migrantů. Zpráva uvádí opatření ke zlepšení způsobu, jímž je směrnice uváděna do praxe, k řešení neúčinného používání pravidel pro sankce, ochranných opatření a inspekcí ze strany členských států s cílem odhalit zaměstnavatele, kteří vykořisťují své pracovníky, a chránit migranty před takovým vykořisťováním. Aby Komise podpořila členské státy při lepším provádění společně dohodnutých pravidel EU, bude:

  • Podporovat dialog s orgány členských států a různými zúčastněnými stranami, a to mimo jiné prostřednictvím opětovného zahájení fungování specializované skupiny odborníků na nelegální migraci ohledně směrnice o sankcích vůči zaměstnavatelům.
  • Sdílení osvědčených postupů spoluprací se zúčastněnými stranami, jako jsou vnitrostátní pracovní a imigrační orgány, odbory, organizace občanské společnosti, sociální partneři, mezinárodní organizace a evropská platforma pro řešení nehlášené práce.
  • Monitorovat provádění směrnice a účinné prosazování.
Více zde
Gbelec Ondřej
/
kategorie EU infoservis
zpět