Svaz představil své priority vedení BusinessEurope

Ve dnech 6. - 7. prosince navštívili Prahu na pozvání SP ČR generální ředitel BusinessEurope Markus J. Beyrer a jeho zástupkyně Thérèse de Liedekerke. Setkali se s členy a odborníky Svazu a zástupci MPO a Úřadu vlády. Zástupci Svazu představitelům BusinessEurope prezentovali priority pro blížící se české předsednictví v Radě EU a diskutovali o evropských agendách, které se týkají podnikání.

beyrer

V rámci pravidelného jednání expertního týmu SP ČR pro Evropské záležitosti jsme se rozhodli pozvat vedoucí představitele klíčové organizace, která sdružuje podnikatelské svazy a zastupuje podnikatele na úrovni EU. Během setkání se zástupci Svazu a následující den i s představiteli významných členských podniků jsme prezentovali naše priority pro blížící se české předsednictví v Radě EU a diskutovali jsme nad evropskými agendami, které se týkají podnikání.

Na programu byly otázky trhu práce (evropská minimální mzda, zaměstnanci platforem, směrnice o transparentním odměňování), Green Deal, Fit for 55 a Národní plán obnovy, digitální agenda (Akt o digitálních službách, technologická suverenita), mezinárodní otázky (vztahy s Británií, USA, Čínou, WTO) a obecně posilování naší spolupráce s Konfederací evropského podnikání BusinessEurope.

Některá z těchto témat se probírala i během setkání s náměstkyněmi MPO Martinou Tauberovou a Silvanou Jirotkovou a se státní tajemnicí úřadu vlády Milenou Hrdinkovou a ředitelkou Odboru pro předsednictví ČR v Radě EU Alicí Krutilovou.

Svaz při diskusích zdůraznil klíčová témata pro české firmy – posílení vnitřního trhu, otevřenou obchodní politiku, digitalizaci či realistický přístup ke klimatické politice. Markus Beyrer potvrdil, že ve většině oblastí BusinessEurope pozici Svazu průmyslu podporuje.

„Česká republika musí nadcházející předsednictví využít mimo jiné i k jasné formulaci svých pozic, hledat pro ně podporu napříč EU a s pomocí názorových partnerů nacházet kompromisy přijatelné pro celý blok. V řadě témat se můžeme inspirovat stanovisky BusinessEurope, kde se odráží často různorodý pohled všech jeho 40 členů. Je to pro nás klíčová organizace a mnoho našich vstupů ve svých pozicích pravidelně zohledňuje,“ dodává ředitel Sekce mezinárodních vztahů SP ČR Lukáš Martin.

kategorie EU infoservis
zpět