Evropská vize o univerzitách a efektivní spolupráci v rámci evropského vysokého školství

Evropská společnost dnes více než kdy jindy potřebuje podporu univerzit a dalších vysokoškolských institucí. Evropa, která v současnosti čelí závažným výzvám, jako je změna klimatu, digitální transformace a stárnutí obyvatelstva, se navíc potýká s největší světovou zdravotní krizí posledního století a jejími hospodářskými dopady. Univerzity – spolu s celým odvětvím vysokoškolského vzdělávání – jsou průsečíkem vzdělávání, výzkumu a inovací, a proto mají jedinečné postavení při utváření udržitelných a odolných ekonomik a při budování ekologičtější, inkluzivnější a digitálnější Evropské unie.

17. 1. 2022 zveřejnila Evropská komise avizovaný balíček iniciativ k vysokým školám, který má být vydán 18. 1. Jedná se o Sdělení EK o Evropské strategii pro univerzity a o návrh Doporučení Rady o budování mostů pro efektivní spolupráci v rámci evropského vysokého školství.

Oba dokumenty jsou součástí postupných kroků, které mají vést k vytvoření Evropského prostoru vzdělávání do roku 2025. Cílem těchto dokumentů je reagovat na současné a budoucí výzvy včetně digitální transformace, na klimatické změny, stárnutí evropské populace a bezprecedentní zdravotní krizi, která způsobila nemalé dopady na ekonomiku. Vysokoškolské instituce hrají zásadní roli v procesu obnovy a ve vytvoření odolné a udržitelné společnosti. Zmíněných cílů lze dosáhnout mj. posílenou spoluprací vysokoškolských institucí v Evropě, a to na základě zkušeností s již fungujícími 41 aliancemi Evropských univerzit, dále adaptací vysokých škol na měnící se podmínky na trhu práce a na technologický vývoj.

V následujících letech se EK hodlá společně s ČS, vysokými školami a dalšími zúčastněnými stranami zaměřit na vytvoření právního rámce pro Evropské univerzity, který by usnadnil sdílení lidských i finančních zdrojů, infrastruktur, služeb a platforem. Dalšími nástroji, kterými chce EK posílit mobilitu studentů a pedagogických pracovníků, jsou například společné evropské tituly (joint degrees), evropská studentská karta nebo automatické vzájemné uznávání kvalifikací a studia v zahraničí. Výše zmíněné Sdělení EK především rámcově indikuje jak jednotlivé kroky a iniciativy, které by měly usnadnit transformaci vysokých škol a zlepšit mobilitu, tak i konkrétní data jejich implementace. S ohledem na navýšený rozpočet programu Erasmu+ na období 2021-2027, ale i navýšení finančních kapacit u dalších programů majících dopad na vysoké školy, jako je např. Horizon Europe, RRF a Digital Europe, považuje EK kontext současných událostí také za jedinečnou příležitost k posílení evropských vysokých škol z hlediska globální konkurence.

Čtyři stěžejní iniciativy

Evropský rozměr vysokoškolského vzdělávání a výzkumu do poloviny roku 2024 posílí čtyři stěžejní iniciativy, které si kladou za cíl:

  •  do poloviny roku 2024 dosáhnout celkového počtu 60 evropských univerzit sdružujících více než 500 vysokoškolských institucí, přičemž orientační rozpočet programu Erasmus+ na období 2021–2027 dosáhne 1,1 miliardy eur. Cílem je rozvíjet společnou dlouhodobou strukturální, udržitelnou a systémovou spolupráci v oblasti vzdělávání, výzkumu a inovací a zapojit se do ní a vytvořit evropské meziuniverzitní kampusy, kde studenti, zaměstnanci a výzkumní pracovníci ze všech částí Evropy budou moci využívat bezproblémové mobility a společně vytvářet nové znalosti, a to napříč zeměmi a obory,
  • pracovat na právním statutu aliancí vysokoškolských institucí, aby prostřednictvím pilotního programu Erasmus+ mohly od roku 2022 sdílet zdroje, kapacity a své silné stránky,
  • usilovat o vytvoření společného evropského diplomu s cílem uznat hodnotu nadnárodních zkušeností s vysokoškolskou kvalifikací, které studenti získají, a omezit byrokracii při realizaci společných programů,
  • rozšířit iniciativu týkající se evropské studentské karty zavedením jedinečného evropského identifikátoru studentů, který bude k dispozici všem mobilním studentům v roce 2022 a všem studentům na univerzitách v Evropě do poloviny roku 2024, aby se usnadnila mobilita na všech úrovních.
kategorie EU infoservis
zpět