Evropská komise zveřejnila svůj poslední pracovní plán 2018

Evropská komise zveřejnila dne 24. 10. 2018 poslední pracovní program svého mandátu pod titulem Agenda pro jednotnější, silnější a demokratičtější Evropu. Program přináší 26 návrhů formou legislativních a nelegislativních opatření, která v mnohém nejsou překvapením. Návrhy vychází z Junckerových deseti priorit Nového startu pro Evropu, sledují vizi z jeho Bílé knihy včetně doprovodných diskusních dokumentů a zhmotňují jeho návrhy ze zprávy o stavu Evropské Unii. Jde zaprvé o konkrétně zaměřená legislativní opatření k dokončení práce na prioritních oblastech politiky. Komise je předloží do května 2018, aby umožnila Evropskému parlamentu a Radě dokončit jejich legislativní postup před volbami do Evropského parlamentu v červnu 2019. Zadruhé obsahuje pracovní program ambiciózní opatření a iniciativy s výrazným zaměřením do budoucna, kterými Unie 27 členských států formuje vývoj do roku 2025 a následující období.

Ne všechny návrhy jsou pro byznys přijatelné a mnohé mohou vytvořit novou třecí plochu mezi byznysem a Komisí. Středobodem Junkerova programu jsou návrhy pro Eurozónu a dotažení HMU. Juncker se pevně drží i své vize sociálně spravedlivé Evropy a opírá se o připravovanou dohodu členských států o přijetí Evropského pilíře sociálních práv 17. listopadu na summitu v Göteborgu. Velkou neznámou bude i vytvoření tzv. European labour autority v rámci Balíčku sociální spravedlnosti. Jedním z pro byznys citlivých návrhů je legislativní návrh na tzv. spravedlivé zdanění digitální ekonomiky. Komise také hodlá otevřít diskusi o rozšíření hlasování kvalifikovanou většinou v oblasti jednotného trhu a společné zahraniční politiky. Dále projedná nový přístup k subsidiaritě, vymahatelnosti evropského práva a rozšíření mandátu úřadu evropského veřejného prokurátora.

V návrhu programu dále nechybí ani nová agenda pro migrační politiku, strategie úspěšného rozšíření EU o Srbsko a Černou Horu, rozšíření Schengenu o Bulharsko, Rumunsko a Chorvatsko, revize vízového kodexu a modernizace Dublinských nařízení. Program směřuje také na udržitelnost Evropy do roku 2030 a lepší komunikaci Evropy. Logicky budou pokračovat práce na dotažení všech unií – kapitálové, bankovní, digitální a energetické, sladění energetických a environmentálních cílů. Program nezapomíná ani na efektivní společnou zahraniční, obchodní a obrannou politiku. Top prioritou bude jistě příprava na budoucí financování EU a novou strukturu Víceletého finančního rámce.

Svaz průmyslu a dopravy České republiky bude jednotlivé návrhy analyzovat a připraví finální stanovisko v souladu se svými prioritami obsaženými v programovém prohlášení.

Balíček dokumentů doprovázející Pracovní program EK, včetně programu REFIT i návrhu na stažení některých nefunkční regulací naleznete na webových stránkách.

Vladimíra Drbalová
Svaz průmyslu a dopravy ČR

Otázky a odpovědi – pracovní program Komise na rok 2018 zde.

Tereza Řezníčková
/
kategorie Evropská komise
zpět