Agenda Evropské komise pro přiměřené, udržitelné a spolehlivé důchody

Podíl důchodů v EU na veřejných financích představuje v současnosti v průměru 10 %. V poslední dekádě došlo k výraznému pokroku v oblasti reforem penzijních systémů. Krize však ztížila řešení demografických změn. Další reformy budou nezbytné. Problémem je spíše ekonomická než demografická závislost.

Evropská komise zveřejnila v únoru 2012 svou Bílou knihu „Agendu o přiměřených, udržitelných a spolehlivých důchodech“ (KOM(2012) 55), která reaguje na výsledky rozsáhlých konzultací vycházejících ze Zelené knihy „Na cestě k přiměřeným, udržitelným a spolehlivým důchodovým systémům v Evropě“ (KOM(2010) 365).

Nárůst dlouhověkosti ve spojení s odchodem do důchodu silných populačních ročníků bude mít v EU dalekosáhlé dopady na hospodářství a rozpočet. Důchody představují velmi značný a stále rostoucí podíl veřejných výdajů: v současnosti v průměru více než 10 % HDP s možností nárůstu v celé EU na 12,5 % v roce 2060.

Bílá kniha reaguje na společné obavy ohledně problémů v našich důchodových systémech a stanovuje agendu na přiměřené a udržitelné důchody v dlouhodobém horizontu tím, že vytváří podmínky pro vysokou míru zapojení pracovní síly žen a mužů v průběhu jejich života a rozšiřuje příležitosti k rozvoji spolehlivých doplňkových důchodových spoření. Na politické úrovni navrhuje jasné politické směry a iniciativy, jejich prostřednictvím může EU podpořit úsilí členských států v jejich snahách řešit potřeby reforem.

Hlavní odpovědnost zůstane na členských státech, unijní rozměr posílí

V poslední dekádě došlo k výraznému pokroku v oblasti reforem úpravy důchodových systémů. Hospodářská a finanční krize však ztížila řešení demografických změn a odhalila další nedostatky. V řadě případů budou nutné další reformy.

Výzva stárnutí obyvatelstva je často dokládána zdvojnásobením demografické závislosti. Skutečným problémem je však poměr ekonomické závislosti, který lze vymezit jako podíl nezaměstnaných osob a osob v důchodu vůči zaměstnaným osobám.

Jsou členské státy, které nesou odpovědnost za utváření svých důchodových systémů v návaznosti na svá specifika. Smlouva o fungování EU však vyžaduje, aby EU podporovala a doplňovala činnost členských států v oblasti sociální ochrany. EU má k dispozici širokou škálu politických nástrojů na podporu členských států při dosahování přiměřených důchodů na udržitelném základě.

Komise definuje společné zásady

Roční analýzy růstu 2011 a 2012 zdůraznily základní směrování důchodových reforem, které přispějí k fiskální konsolidaci podporující růst a zajistí přiměřené a udržitelné důchody. Roční analýzy zdůraznily význam dosažení lepší rovnováhy mezi odpracovanými roky v důchodu a podpory doplňkových důchodových spoření ke splnění těchto cílů. Komise konkrétně doporučila:

  • napojit věk do důchodu na zvýšení naděje na dožití;
  • omezit přístup k režimům předčasného odchodu do důchodu a dalším režimům, které umožňují opustit trh práce předčasně;
  • podpořit delší pracovní život poskytnutím lepšího přístupu k celoživotnímu učení, přizpůsobení pracovišť rozmanitější pracovní síle a rozvojem pracovních příležitostí pro starší pracovníky a podpořit aktivní stárnutí;
  • vyrovnat věk odchodu do důchodu mezi muži a ženami;
  • podporovat rozvoj doplňkového důchodového spoření s cílem zvýšit důchodové příjmy.

Úspěšné uplatňování důchodových reforem v souladu s těmito zásadami přispěje k větší udržitelnosti důchodových systémů, a tím i za nepříznivějšího demografického vývoje napomůže členským státům poskytovat přiměřené příjmy svým občanům ve stáří.

Současná krize veřejného dluhu jasně ukazuje, jak je pro Evropskou unii jako celek důležité, aby každý členský stát uspěl v řešení stávajících výzev svého důchodového systému. V kontextu strategie Evropa 2020 proto musí být důchodové reformy i nadále bedlivě sledovány. V souladu s řadou navazujících závěrů Evropské rady, které vycházejí z těsnějších koordinací hospodářských politik, je zapotřebí ještě více posílit unijní rozměr přístupu k řešení důchodových otázek.

Evropská komise proto bude v rámci strategie Evropa 2020 podrobně sledovat a podporovat důchodové reformy a reformy trhu práce a v průběhu Evropského roku aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity 2012 bude zvyšovat informovanost o možnostech a výhodách spojených s prodloužením pracovního života a na pracovištích a trzích práce podpoří rozšiřování osvědčených postupů, pokud jde o řízení zaměřené na věk pracovníků.

Bílá kniha „Agenda o přiměřených, udržitelných a spolehlivých důchodech“ [pdf 512 kB]

Vladimíra Drbalová
Mezinárodní vztahy - Mezinárodní organizace a EU

 

 

 

Blízková Marta
/
kategorie Evropská komise
zpět