Program COSME na podporu konkurenceschopnosti pro malé a střední podniky

Podnikatelé kladou důraz na přístup k rizikovému kapitálu, navrhují zvýšit alokované prostředky a volají po konkrétních akcích v souladu s implementací Aktu pro malé a střední podniky.

Součástí balíčku návrhů předložených Evropskou komisí v souvislosti s novým víceletým finančním rámcem – KOM (2011) 500 Rozpočet pro Evropu  -  je i návrh na zřízení programu pro konkurenceschopnost podniků s důrazem na malé a střední podniky COSME.

COSME jako nástroj k řešení selhání trhu

Podniky v Unii jsou pod tlakem, aby obstály v celosvětové konkurenci. Brzdí je však selhání trhu. Z hlediska konkurenceschopnosti a podnikání budou podniky v Unii i nadále vystaveny mnoha výzvám, mezi něž patří:

  • potíže s přístupem k financím pro malé a střední podniky;
  • slabý podnikatelský duch;
  • nemotivující podmínky pro podnikání;
  • nízká přizpůsobivost malých a středních podniků z hlediska přechodu k nízkouhlíkové ekonomice;
  • nízká schopnost malých a středních podniků expandovat na zahraničních trzích.

Program COSME má být proto prostředkem k řešení hlavních selhání trhu. Program si klade tyto hlavní cíle:

  • posílit konkurenceschopnost a udržitelnost podniků v Unii;
  • povzbudit podnikatelskou kulturu a podporovat zakládání a růst malých a středních podniků.

Podnikatelé vítají cíle programu a volají po zvýšení alokovaných zdrojů

Podnikatelé v Evropě sdružení v BUSINESSEUROPE a v EHSV vítají cíle programu COSME a zejména skutečnost, že se jedná o další krok v rozvíjení politiky pro malé a střední podniky a že jejich konkurenceschopnost bude podporována v souladu s cíli dokumentu Akt pro malé a střední podniky (SBA) a se strategií Evropa 2020. Opatření Unie budou přijímána podle zásady „zelená malým a středním podnikům“.

Podnikatelé kladou důraz zejména na zlepšení přístupu pro malé a střední podniky ve formě vlastního kapitálu a úvěrů. Finanční nástroje růstu, včetně nových platforem vlastního kapitálu a dluhových platforem pro poskytování kapitálových nástrojů a úvěrových záruk umožní malým a středním podnikům snáze získat přístup k financování.

Podnikatelé volají po lepším využití potenciálu sítě Enterprise Europe Network. Prostřednictvím této sítě by měly být podnikům poskytovány podpůrné služby na růst k usnadnění expanze podniků na jednotném trhu i za jeho hranicemi.

Podnikatelé také volají po tom, aby program podporoval nejen vznik a růst podniků, ale jejich trvalý rozvoj.

Podnikatelé volají zejména po zvýšení alokovaných prostředků na nově navržené finanční nástroje. Komise v návrhu počítá na oba nástroje - kapitálový nástroj a nástroj úvěrových záruk - celkem 1,4 miliardy euro, což není pro 23 milionů malých a středních podniků v EU-27 na sedm let mnoho.

Stanovisko BUSINESSEUROPE (AJ) [pdf 301 kB]

Stanovisko EHSV CES 291/2012

Návrh Nařízení Evropského parlamentu a Rady zřizující Program pro konkurenceschopnost podniků a malé a střední podniky (2014 – 2020) –  COSME (COM(2011) 834) [pdf 590 kB]

Vladimíra Drbalová
Mezinárodní vztahy - Mezinárodní organizace a EU
členka EHSV

Blízková Marta
/
kategorie Evropská komise
zpět