Průmysl v Evropě jako potenciál růstu

Nové sdělení Evropské komise: posun v přístupu k průmyslové politice, čtyři prorůstové pilíře.

Svaz průmyslu a dopravy ČR vítá posun v přístupu Unie k úloze průmyslu v Evropě. Obroda průmyslu a chystaná reindustrializace Evropy má generovat rozvoj i dalších odvětví a služeb a má být budoucím zdrojem růstu a prosperity.

Evropská komise zveřejnila 10. 10. 2012 podnikatelskou komunitou dlouho očekávané sdělení „Silnější evropský průmysl pro růst a hospodářské oživení“ (KOM(2012) 582), které zdůrazňuje důležitost růstu průmyslu pro zvyšování konkurenceschopnosti, zvýšení investic do výzkumu a tvorbu pracovních míst v průmyslu a souvisejících službách.

Pozitivní duch sdělení se opírá o skutečnost, že evropský průmysl zůstává v mnoha odvětvích vysoce konkurenceschopný, generuje výrobu a zaměstnanost v dalších odvětvích, a průmyslová činnost je hlavním motorem aktivit v oblasti vědy a výzkumu.

Komise založila svou novou koncepci průmyslové politiky na čtyřech pilířích, jimiž jsou:

  • stimulace investic do nových technologií a stanovení cílů pro jejich rychlé přejímání;
  • lepší tržní podmínky – důraz na fungování jednotného trhu;
  • přístup k financím, bez kterého investice do inovací nejsou možné
  • a investice do lidského kapitálu.

Sdělení nepřináší žádná překvapení. Komisi šlo zejména o opatření, která lze rychle implementovat v krátkodobém a střednědobém horizontu. Dokument je komplexní a zahrnuje všechny relevantní aspekty průmyslové politiky. Je tedy velmi důležité, aby při jeho transformaci do konkrétních návrhů byla zachována jeho vnitřní koherence.

Dokument má svá silná místa, zejména pokud jde o hledání alternativních zdrojů pro financování malých a středně velkých podniků, přístup na třetí trhy a princip reciprocity, důraz na význam investic do lidských zdrojů. Kladně lze hodnotit zejména rozšiřování přezkumu (tzv. „fitness checks“) v rámci jednotlivých odvětví i tlak na členské státy na provádění testů konkurenceschopnosti.

Některé kapitoly jsou však příliš vágní, zejména opatření v oblasti energetiky. Komise apeluje na rychlejší implementaci 3. energetického balíčku, ale chybí konkrétní kroky. Podpora investic do nových technologií by měla zahrnovat také opatření na investice do jejich výroby. Fitness checks by se měly rozšiřovat plošněji a v dané ekonomické situaci také rychleji.

Sdělení „Silnější evropský průmysl pro růst a hospodářské oživení“ (KOM(2012) 582) [pdf 446 kB] (AJ ) Doprovodný pracovní dokument Komise (AJ) [pdf 1,57 MB]

Více informací 

Zpráva o konkurenceschopnosti Evropy v roce 2012 - shrnutí (AJ) [pdf 183 kB]

Srovnávací přehled průmyslové politiky členských států

Tisková zpráva BUSINESSEUROPE (AJ) [pdf 113 kB]

Vladimíra Drbalová
Mezinárodní vztahy - Mezinárodní organizace a EU

Blízková Marta
/
kategorie Evropská komise
zpět