Evropská komise předložila návrhy k zaměstnanosti mládeže

Brusel navrhuje garance pro zaměstnávání či další vzdělávání mládeže, stáže a alianci učňovského školství. Chce tím řešit problém 14 miliónů mladých lidí bez práce.

 

Čtrnáct miliónů mladých  do 25 let v zemích Evropské unie ani nepracuje, ani se nevzdělává. V roce 2011 to Evropu stálo 153 miliard eur.

Vysoká míra nezaměstnanosti mládeže dosahuje podle posledních čísel Eurostatu extrémních hodnot 50 – 60 % ve dvou evropských státech, k 30 % v šesti členských státech a k evropskému průměru 23 %, je alarmující. 

Evropská komise bije na poplach a mobilizuje síly a aktéry na všech úrovních. Dne 5. 12. 2012 zveřejnila dlouho očekávané sdělení „Přesunutí mladých do zaměstnání“ („Moving youth into employment“,COM(2012) 727), které je doprovázeno sdělením o úloze a kvalitě stáží. Hlavním mottem je princip partnerství na národní úrovni.

Na úrovni EU jde o tři klíčové návrhy: garance pro mládež, rámec kvality stáží a Evropskou alianci učňovského školství. Všechny tyto návrhy signalizovaly již předchozí dva dokumenty Komise – sdělení Na cestě k hospodářské obnově vedoucí k intenzivnímu růstu pracovních míst“ (KOM(2012) 173) v rámci balíčku k zaměstnanosti z dubna letošního roku a sdělení Přehodnocení dovedností:investice do dovedností pro lepší socio-ekonomické výsledky“ (KOM(2012) 669/3) z listopadu.

Aktuální balíček návrhů Komise jde dobrým směrem, signalizuje naléhavost situace a potřebu spojit síly na všech úrovních a mezi všemi aktéry. Byznys jednoznačně vítá Evropskou alianci pro učňovské školství jako základní předpoklad pro připravovanou reindustrializaci Evropy. Stáže jsou v návrhu Komise pojímány jako nástroj, který by mohl pomoci řešit nezaměstnanost mládeže cestou záruky jejich minimální kvality a struktury. EU však nemá kompetence vytvářet nějaké minimální evropské standardy. Další postup bude tedy záviset na reakci evropských sociálních partnerů na výzvu Komise k zahájení druhé fáze konzultace ve smyslu Smlouvy o fungování EU.

Garance pro mladé budou pravděpodobně nejproblematičtější. Mnohé státy za dané hospodářské a finanční situace nebudou ochotny či nebudou moci na sebe vzít závazek zaručit mladým nezaměstnaným do čtyř měsíců práci nebo další vzdělávání. Pro mnoho států to bude možná nesplnitelný úkol.

Komise sází na novou generaci Evropského sociálního fondu a vybízí státy, aby těchto evropských prostředků využily.

Sdělení „Přesunutí mladých do zaměstnání“ („Moving youth into employment“,COM(2012) 727) (AJ) [pdf 274 kB] a doprovodný pracovní dokument Komise (AJ) [pdf 310 kB]

Sdělení „Směrem k rámci kvality stáží“ (COM(2012) 728) (AJ) [pdf 76 kB] a doprovodný analytický dokument Komise (AJ) [pdf 649 kB] a jeho shrnutí (AJ) [pdf 93kB]

Návrh na Doporučení Rady zavádějící garance pro mladé (COM(2012) 729) (AJ) [pdf 84 kB] a doprovodný pracovní dokument Komise (AJ) [pdf 318 kB]

Vladimíra Drbalová
Mezinárodní vztahy - Mezinárodní organizace a EU

 

 

 

 

 

Blízková Marta
/
kategorie Evropská komise
zpět