Uplatňování práv pracovníků na volný pohyb

Komise připravuje směrnici pro lepší integraci v hostitelské zemi.

Není novinkou, že mobilita v rámci Evropské unie je velmi nízká. V současnosti pracují a žijí v jiném členském státě jen 3 % pracovní síly, což odpovídá 9,5 milionům lidí. Dalších 1,2 milionu osob v jedné evropské zemi žije a pracuje v jiné.  Lidé, kteří chtějí pracovat v jiné zemi, často nejsou v hostitelské zemi dostatečně chráněni a nemají informace.

Komise nyní přichází s návrhem směrnice o opatřeních pro usnadnění uplatňování práv vztahujících se na pracovníky v rámci volného pohybu pracovníků (KOM (2013) 236). Volný pohyb pracovníků je jednou ze čtyř základních svobod jednotného trhu. Je to také jedna z kmenových hodnot Evropské unie a základní atribut občanství EU. Článek 45 Lisabonské smlouvy zakotvuje právo občanů EU přemisťovat se do druhého státu EU za účelem zaměstnání. Nařízení EU č. 492/2011 detailně upravuje práva pracovníků a definuje specifické oblasti, kde musí být zabráněno diskriminaci z důvodu národnosti: přístup k zaměstnání, pracovní podmínky, sociální a daňové výhody, přístup ke vzdělávání, bydlení a přístup ke vzdělávání pro děti.

Podle šetření Eurobarometru z roku 2009 se 60 % evropských občanů domnívá, že volný pohyb pracovníků přispívá k evropské integraci a 48 % je přesvědčeno, že je to pozitivní pro jednotlivce. Podle aktualizovaného šetření z roku 2011 však 15 % evropských občanů neuvažuje o pracování v jiném členském státě, neboť se domnívá, že existuje stále příliš mnoho překážek.

V balíčku k zaměstnanosti Směrem k růstu bohatému na pracovní místa (KOM (2012) 173) z 18. 4. 2012 oznámila Komise svůj záměr navrhnout legislativní kroky na podporu mobility pracovníků a usnadnění uplatňování jejich práv.

Navrhovaná právní úprava by měla přispět k zajištění skutečného a účinného uplatňování stávajících právních předpisů. Členské státy by měly:

  • vytvořit vnitrostátní kontaktní místa pro poskytování informací, pomoci a poradenství, aby migrující pracovníci EU a zaměstnavatelé byli lépe informováni o svých právech.
  • stanovit vhodné opravné prostředky na vnitrostátní úrovni;
  • umožnit odborům, nevládním organizacím a dalším subjektům zahajovat správní nebo soudní řízení jménem jednotlivých pracovníků v případech diskriminace
  • a poskytovat migrujícím pracovníkům a zaměstnavatelům obecně v EU lepší informace.

Sdělení Komise COM(2013) 236  (AJ) [pdf 246 kB]

Vladimíra Drbalová
Mezinárodní vztahy - Mezinárodní organizace a EU

Blízková Marta
/
kategorie Evropská komise
zpět