Balíček návrhů k vytvoření Unie kapitálových trhů

Komise představila svůj akční plán



Evropská komise zveřejnila 30. 9. 2015 akční plán s návrhy k vytvoření skutečného jednotného trhu s kapitálem s cílem řešit nedostatek investic posílením alternativních možností financování evropských podniků a dlouhodobých projektů. Unie kapitálových trhů je klíčovým pilířem investičního plánu na podporu zaměstnanosti, růstu a investic napříč EU. Záměrem Komise je vytvořit investiční příležitosti, propojit zdroje financování s širší ekonomikou a prosadit odolnější finanční systém charakterizovaný hlubší integrací a větší konkurencí.

Hlavní iniciativou je opatření k nastartování spolehlivých sekuritizačních trhů a nová pravidla rámce Solventnost II pro infrastrukturní projekty. Do konce roku plánuje Evropská komise oznámit navrhované změny směrnice o prospektu, které mají malým a středním podnikům usnadnit a zlevnit získávání kapitálu.

Současně Komise spustila veřejné konzultace o rizikovém kapitálu, krytých dluhopisech a kumulativním dopadu finančních právních předpisů.

pdfAkční plán k vytvoření Unie kapitálových trhů494.85 KB (COM(2015) 468) (AJ) + pdfpracovní dokument Komise1.3 MB

pdfNávrh nařízení k sekuritizaci1 MB (COM(2015) 472) (AJ)

pdfSolvency II – návrh dodatku400.67 KB + pdfpříloha 118.88 KB+ další informace

Více informací

Veřejné konzultace:
Kryté dluhopisy v Evropské unii (Do 6. 1. 2016)
Výzva ke sdělení skutečností: Regulační rámec EU pro finanční služby (Do 6. 1. 2016)
Přezkum nařízení o evropských fondech rizikového kapitálu (EuVECA) a o evropských fondech sociálního podnikání (EuSEF) (Do 6. 1. 2016)

Marta Blízková
Mezinárodní vztahy – Evropské záležitosti

Blízková Marta
/
kategorie Evropská komise
zpět