Evropská vize odpovědnější obchodní politiky

Jde nejen o zájmy, ale i o hodnoty.

Komise zveřejnila 14. 10. 2015 svou novou strategii „Obchod pro všechny: Cesta k zodpovědnější obchodní a investiční politice“, která přináší vizi směrování politiky EU odrážející potřebu odpovědnější obchodní politiky.

Komisařka EU pro obchod Cecilia Malmström  uvádí, že Evropané logicky chtějí, aby obchod přinášel spotřebitelům, zaměstnancům a malým a středním podnikům (MSP) reálné výsledky, ale současně jsou přesvědčeni, že to nemůže být na úkor ztráty základních evropských zásad, zejména pokud jde o lidská práva, udržitelný rozvoj, kvalitní právní předpisy a bezpečnost a ochranu zdraví při práci. Chtějí také, aby jednání vedená jejich jménem byla transparentní. A přístup nové strategie k obchodní politice tyto požadavky respektuje. Obchodní politika EU musí být nejen o zájmech, ale i hodnotách. Po hluboké a bolestivé recesi jsou hlavní výzvou EU růst, konkurenceschopnost a posílení tvorby pracovních míst. A obchodní a investiční politika EU může přispět k naplnění těchto cílů v zájmu spotřebitelů, pracovníků a MSP.

Markus J. Beyrer, generální ředitel BUSINESSEUROPE, strategii komentoval těmito slovy: Potřebujeme zajistit, aby více evropských podniků využilo výhod obchodních příležitostí na třetích trzích. Včlenění kapitoly věnované MSP do všech našich dohod o volném obchodu je důležitým krokem směrem k internacionalizaci a zvýšení účasti MSP na světovém obchodu. Vítáme také uznání specifických potřeb MSP a úsilí zohlednit je v různých oblastech obchodní agendy.“

pdfSdělení Evropské komise „Obchod pro všechny: Cesta k zodpovědnější obchodní a investiční politice“ (COM(2015) 497)641.58 KB (pdfAJ603.91 KB)

pdfPodrobnější informace ke sdělení EK 559.06 KB(ČJ)

Vladimíra Drbalová
Mezinárodní vztahy – Evropské záležitosti 

Blízková Marta
/
kategorie Evropská komise
zpět