Rada COMPET bude řešit diskriminaci na vnitřním trhu

BusinessEurope zdůrazňuje význam zpracovatelského průmyslu.


Ve dnech 28.-29. 11. 2016 zasedne v Bruselu Rada pro konkurenceschopnost (COMPET). V části věnované vnitřnímu trhu a průmyslu bude pod legislativními body projednán obecný přístup k návrhu nařízení o řešení zeměpisného blokování a jiných forem diskriminace na vnitřním trhu kvůli státní příslušnosti, místu bydliště či místu usazení zákazníků a o změně nařízení (ES) č. 2006/2004 a směrnice 2009/22/ES.

Nelegislativní část bude věnována prezentaci Evropské komise (EK) a výměně názorů ministrů k prověrce („check-up“) konkurenceschopnosti, jenž se tentokrát zaměří na rozvoj v oblasti dovedností. Následně se uskuteční politická rozprava k vnitřnímu trhu zaměřená na zhodnocení roku od přijetí nové strategie pro vnitřní trh. EK bude prezentovat iniciativu pro „start-upy“, kterou přijala 22. listopadu 2016. Závěr nelegislativní části bude na základě žádosti delegací Belgie, Nizozemska, Lucemburska a Švédska věnován výměně názorů k dokončení implementace a vstupu v platnost jednotné patentové ochrany a Jednotného patentového soudu.

V bodě různé bude slovenské předsednictví (SK PRES) informovat o návrhu nařízení o schvalování motorových vozidel a jejich přípojných vozidel, jakož i systémů, konstrukčních částí a samostatných technických celků určených pro tato vozidla a o dozoru nad trhem s nimi a rovněž o návrhu nařízení o spolupráci mezi vnitrostátními orgány příslušnými pro vymáhání dodržování zákonů na ochranu zájmů spotřebitele. EK následně naváže informací o Sdělení k některým článkům směrnice 98/44/ES o právní ochraně biotechnologických vynálezů a představí Zprávu zmocněnců pro malé a střední podniky. Dále bude EK informovat o druhém balíčku k autorským právům, Maďarsko podá informaci k aspektům konkurenceschopnosti u evropského pilíře sociálních práv a německá delegace zdůrazní důležitost průmyslové politiky v pracovním programu EK na rok 2017. Na závěr této části představí maltská delegace program nastupujícího předsednictví.

Pracovní oběd Rady proběhne na téma budoucnost automobilového odvětví se zaměřením na nízkoemisní a autonomní vozidla.

Pokud jde o část výzkum, na agendě bude Návrh závěrů rady „Opatření na podporu mladých výzkumných pracovníků, zvýšení atraktivity vědeckých kariér a podporu investic do lidského potenciálu ve výzkumu a vývoji“ a zpráva EK o implementaci Strategie pro mezinárodní spolupráci v oblasti výzkumu a inovací.

BusinessEurope, Konfederace evropského podnikání, adresovala dopis Peteru Žigovi, ministru hospodářství Slovenska, jako své tradiční poselství směrem ke COMPET. Zdůrazňuje zejména, že to, co nyní byznys nejvíce potřebuje, je regulatorní stabilita a právní jistota. To podpoří investice i hladké fungování jednotného trhu. Hlas evropského byznysu také zdůrazňuje význam zpracovatelského průmyslu pro růst a zaměstnanost ve všech sektorech ekonomiky včetně služeb a volá po vytvoření Cestovní mapy pro zpracovatelský průmysl v Evropě.

pdfPoselství BusinessEurope Radě pro konkurenceschopnost849.28 KB (AJ)

Doplňující informace - dopis 10 ministrů

Vladimíra Drbalová
Mezinárodní vztahy

Blízková Marta
/
kategorie Evropská rada
zpět