Neformální EU Summit v Salcburku o omezení nelegální migrace



Ve dnech 19. a 20. září 2018 se v Salcburku uskuteční neformální setkání hlav států a předsedů vlád členských zemí EU. Diskuse naváže na výsledky Evropské rady z června 2018 a navazující aktivity - komplexní řešení krize, migrační vývoj podle jednotlivých tras, vytváření vyloďovacích center a další finanční injekce fondu pro uprchlíky v Turecku, posílení mandátu agentury Frontex a dokončení společné azylové politiky (SEAS).

Situace ve východním středomoří a navazující západo-balkánské trase je i nadále determinována především prováděním společného prohlášení Evropské rady a tureckého premiéra z 18. března 2016. Spolupráce s Tureckem se i přes několik křehkých faktorů politického i technického rázu těší všeobecné podpoře a Prohlášení EU-Turecko zůstává pro udržení stávajícího stavu a jeho vylepšení naprosto nezbytné.

Místem vyplutí je ve velké většině případů Libye, avšak navyšuje se i počet vyplutí z Turecka, Alžírska a zejména Tuniska. Zcela klíčovou se v tomto kontextu jeví spolupráce se severoafrickými státy (zejména Libyí) a zeměmi Sahelu. Evropská komise na začátku července 2017 představila akční plán na podporu Itálie s cílem snížit tlak podél centrální středomořské trasy a zvýšit solidaritu.

Priority rakouského předsednictví v oblasti migrace a Vídeňský program

Jako ústřední motto svého předsednictví v Radě EU si Rakousko zvolilo „Evropa, která chrání.“ Hlavní důraz chce AT PRES klást na vnější dimenzi evropské migrační politiky a blízkou spolupráci se zeměmi původu a transitu. Spolupráce s těmito zeměmi se bude zaměřovat na boj proti nelegální migraci, včetně boje proti pašerákům, výstavbu ochranných kapacit v relevantních regionech, efektivní návraty a readmise a reintegraci navrátilců v zemích původu. EU musí být schopna ve vnitřní dimenzi jasně odlišovat uprchlíky od nelegálních migrantů a pomáhat členským státům pod velkým migračním tlakem.

Vídeňský proces je rakouská iniciativa sdružující předsednické země EU od druhé poloviny roku 2016 do roku 2022 (Slovensko, Malta, Estonsko, Bulharsko, Rakousko, Rumunsko, Finsko, Chorvatsko, Německo, Portugalsko, Slovinsko, Francie, ČR). Hlavními tématy tohoto procesu je ochrana vnějších hranic, migrace a vnitřní bezpečnost, u kterých by Rakousko rádo dospělo ke změně paradigmatu a přijalo nové formy opatření adresující největší nedostatky systému stávajícího, jako např. zneužívání azylu k nelegální migraci do EU. Cílem Rakouska je, aby říjnová či prosincová Evropská přijala tento Vídeňský program, který by definoval cestu a základy pro novou Integrovanou strategii vnitřní bezpečnosti a Bezpečnostní unii 2020/2025.

Brexit: nečinnost a rozpolcenost UK

Dne 23. srpna UK vydalo své dokumenty (notices) pokrývající široké spektrum oblastí k variantě no deal scénáře. Vyjednávání mezi EU a UK se stále zaměřují na výstupovou dohodu, jejímž obsahem má být i přechodné období. Stále nepanuje shoda např. na otázce řešení irské otázky (cílem je vyhnout se tvrdé hranici). Vzhledem k termínům nutným pro ratifikace dohody britským parlamentem je nutné dosáhnout kompromisu na této dohodě do října, nejpozději do poloviny listopadu. Součástí této dohody by měla být i politická deklarace týkající se budoucího vztahu EU-UK. V posledních týdnech je ze strany představitelů UK akcentován scénář ukončení vyjednávání bez dohody (tzv. „no deal“ scénář), přičemž UK testuje jednotu EU-27 prostřednictvím nabídek bilaterálních dohod v jednotlivých oblastech v případě no deal scénáře a rovněž pracuje s pojmem „no deal deals“, aneb případných dohod, které by nahradily jednotnou dohodu o vystoupení.

Vladimíra Drbalová
Svaz průmyslu a dopravy ČR
Gbelec Ondřej
/
kategorie Evropská rada
zpět