Tripartitní sociální summit v předvečer Evropské rady

Tradičně před říjnovou Evropskou radou se sešli lídři Evropských institucí, vlád, evropských i národních sociálních partnerů. Setkání bylo stále ještě virtuální a na agendě byla implementace národní plánů obnovy, připravenost Unie na digitální a zelený přechod a změny na trhu práce. S klíčovými projevy vystoupili předseda Evropské rady Charles Michel, předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen a slovinský premiér Janez Janša jménem SI PRES.

Diskuse, kterou moderoval místopředseda Evropské komise Valdis Dombrovskis, se odvíjela ve světle současné energetické krize, přerušení subdodávek v rámci dodavatelských řetězců a kritického nedostatku pracovní síly s odpovídajícími dovednostmi v souladu s požadavky trhu práce a očekávaných dopadů na občany a podniky.

V tomto duchu vystoupil president BusinessEurope Pierre Gattaz s poselstvím evropského byznysu a upozornil zejména na hygienické riziko spojené s výskytem nových mutací viru a riziko inflace spojené s růstem cen, narušením dodavatelsko-odběratelských vztahů a efektivním využitím fondů obnovy. „Evropa se přikročila k realizaci svých ambicí v klimatické a digitální oblasti. Tam jsou příležitosti, ale i konkrétní výzvy pro podniky, jako rostoucí ceny energií, přerušením dodávek mikročipů, nedostatek potřebných dovedností. A ty musí být vyřešeny, pokud chceme držet krok s ostatními globálními hráči.“

V souladu s rotujícím předsednictvím v Evropské Radě se tripartitního sociálního summitu zúčastnili i zástupci českých sociálních partnerů. Za Svaz průmyslu a dopravy ČR vystoupil vicepresident Radek Špicar, který především ocenil, že EK převzala odpovědnost za krizi, jednala rychle a konstruktivně, a i nadále je třeba jednat jednotně. Proces obnovy je třeba využít pro modernizaci ekonomik a průmyslu, což je pro Česko zejména důležité. Podpořil také green deal jako příležitost, nicméně, jak zdůraznil „Z Green Deal je potřeba udělat "Real Deal", přijmout jádro jako čistý zdroj, plyn jako přechodné řešení a realistický podíl OZE odpovídající možnostem členských států“. Zmínil i další problémy ochromující českou ekonomiku – nedostatky na trhu práce, ceny energie, rostoucí inflaci a nedostatek čipů s velkými dopady na automobilový průmysl, který v ČR tvoří 10% HDP. Za Českomoravskou konfederaci odborových svazu vystoupil kriticky předseda Josef Středula „Od našeho vstupu do EU v roce 2004 se neposunula mzdová konvergence v EU. Důvěra občanů klesá. Na stole máme balíček Fit for 55 a nejsou analýzy o dopadech na občany a podniky.“ Dále zmínil i implementaci Evropského pilíře sociálních práv, ji cestu než přijmout legislativní opatření nevidí, jinak to evropským občanům nic nepřinese.

Tripartitní sociální summit v předvečer Evropské rady byl tím správným impulsem k obnovení společného závazku a partnerství, k budoucímu směrování sociálního dialogu a potvrzení úlohy sociálních partnerů jak v procesu obnovy evropské ekonomiky a při naplňování společné ambice digitálního a zeleného přechodu, tak při hledání společných řešení spojených s krizí na trzích s plynem a elektřinou, tak aby byla zachována integrita Evropské unie a sociální stabilita. Ursula von Leynen uzavřela tripartitní sociální summit slovy „Chceme-li projít ekonomickou obnovou úspěšně, role sociálních partnerů je zásadní. Sociální partneři jsou pilířem našeho tržně-sociálního modelu.“

Evropská rada

Ve dnech 21. – 22. 10. 2021 proběhne v Bruselu zasedání Evropské Rady. Na programu je pandemie COVID-19, pokračování očkovací kampaně a zvýšení společně stanovené hranice proočkování populace. Dále digitální agenda, regulace umělé inteligence, budování digitální partnerství pro digitální konektivitu. Migrace jako priorita a klíčová otázka vztahů se třetími zeměmi a budování prospěšných partnerství. Na agendě je i obchod, dokončení otevřených dohod o volném obchodu (FTAs) a důraz na transatlantické vztahy. Plánovaný program však bude ve stínu pokračující diskuse o vzrůstajících cenách energií a nežádoucích dopadech na domácnosti a podniky. Podkladem k diskusi je nedávno vydané sdělení EK obsahující soubor opatření a podpor na řešení krizové situace.

Poselství evropského byznysu

BusinessEurope, Konfederace evropského podnikání, oslovila v tomto smyslu ve svém dopise Charlese Michela, předsedu Evropské rady. Hlavním mottem dopisu je transformovat proces obnovy do udržitelného růstu a zaměstnanosti, posílit digitální kapacity, koordinovat migrační politiky a zlepšit obchodní vztahy.

Vladimíra Drbalová

kategorie Evropská rada
zpět