Mezivládní dohoda o posílení Hospodářské unie jako předehra pro změnu smluv

Úředníci pilně připravují základní text. Velká Británie vystupuje jako pozorovatel. Evropští poslanci jsou na vedlejší koleji. Sociální partneři a občanská společnost mimo hru. Česká republika zatím nevyužije opt-in.

Právní experti pod vedením Hermana van Rompuye, prezidenta Evropské rady, dokončili dne 16. prosince 2011 první návrh Mezinárodní dohody o posílené Hospodářské unii ve smyslu závěrů Rady z 9. prosince a společné Deklarace šéfů států a vlád členských zemí.  První jednání stočlenné pracovní skupiny se uskutečnilo krátce před vánočními svátky 20. prosince 2011 a další schůzky jsou plánovány na leden 2012. Pracovní skupinu vede Georges Heindrich, místopředseda Pracovní skupiny pro eurozónu. Komisi reprezentují Luis Romero, šéf její právní služby, a Marco Buti, generální ředitel pro hospodářské a finanční záležitosti. Evropský parlament zastupují Elmar Brok (Německo, pravý střed), Roberto Gualtieri (Itálie, levý střed), Guy Verhofstadt (Belgie, liberál) a David Cohn-Bendit (Francie, Zelení) jako náhradník. Členské státy jsou zastoupeny zástupci finančních a hospodářských sektorů svých vlád. Do jednání je zapojeno všech 27 států. Velká Británie, která odmítla změnu smluv a nechce být součástí dohody, dosáhla statutu pozorovatele.

Mimořádný summit EU k projednání textu se zatím plánuje na 27. ledna 2012. Pokud bude text mezivládní dohody schválen, mohlo by dojít k jejímu podpisu šéfy států a vlád počátkem března 2012. Členové Evropského parlamentu si stěžují, že jsou v procesu postaveni na vedlejší kolej a že nový text podkopává jejich práci na balíčku šesti legislativních opatření na posílení ekonomické správy. Podle řady z nich není smlouva přijatelná a rozhodně není „tím, co potřebujeme“, navíc Evropský parlament jako by z celého procesu jednoduše „zmizel“.

Navržený text obsahuje přísnější pravidla, než si státy dohodly na prosincovém summitu. Stále není jasné, které z nečlenských států eurozóny se k dohodě připojí. Nicméně eliminace některých opatření týkajících se daňové harmonizace odstranila největší překážku pro Českou republiku a Maďarsko.  Nečlenské státy eurozóny, které se k dohodě připojí, budou muset aplikovat její opatření, jakmile přijmou euro. Mohou však také požádat o její okamžitou aplikaci (tzv. „opt-in“).

Účelem Smlouvy je posílit rozpočtovou disciplínu a koordinaci hospodářských politik EU. Nejedná se však o změnu stávající Smlouvy o EU (SEU) ani Smlouvy o fungování EU (SFEU), ale o mezinárodní smlouvu sjednanou mimo postupy předvídané pro změnu základních smluv EU. Úprava obsažená ve Smlouvě má však zároveň podpořit dosažení cílů stanovených v rámci primárního práva EU a zvýšit efektivitu opatření a procedur předvídaných v základních smlouvách EU. Jedná se o mezinárodní smlouvu v pravomoci členských států EU, která však bude svým předmětem úpravy úzce souviset s primárním právem EU. 

Současný postoj České republiky

V reakci na Deklaraci z 9. prosince schválila vláda České republiky usnesení č. 945 o postupu při projednávání Smlouvy, resp. mezinárodní smlouvy o posílené Hospodářské unii. Na základě toho má ministr zahraničí, jako hlavní gestor, ve spolupráci s předsedou vlády a ministrem financí vypracovat  směrnici/rámcovou pozici pro sjednání této Smlouvy. ČR se při vstupu do EU zavázala přijmout euro, a proto má zájem podílet se na diskusi o budoucí podobě fungování eurozóny.  V jejím zájmu proto je účastnit se od začátku projednávání nové Smlouvy a prosazovat své konkrétní priority. S využitím „opt-in“ v souladu s článkem 14 (5) Smlouvy nepočítá. ČR podporuje opatření vedoucí k posílení fiskální disciplíny. Pro ČR je současně důležité, aby opatření přijatá v rámci Smlouvy nevedla k daňové harmonizaci.

Nejdůležitější momenty Smlouvy

  • V části rozpočtové disciplíny:
    - Příjmy a vládní výdaje by měly být vyrovnané či přebytkové (toto pravidlo může být v některých případech porušeno), strukturální deficit by neměl přesáhnout 0,5 % nominálního HDP („country specific reference“) a státy by měly zajistit konvergenci k této referenční hodnotě.
    - Smluvní strany provedou výše uvedená opatření v rámci národní legislativy formou ústavních či ekvivalentních změn. Současně zavedou automatická korektivní opatření, pokud se budou odchylovat od referenční hodnoty.
    - Jestliže vládní dluh přesáhne 60 % HDP, daný stát musí přijmout opatření ke snížení dluhu, a to průměrným tempem 1/20 dluhu ročně. V rámci této dluhové procedury (EDP – excessive debt procedure) zavedou rozpočtový a hospodářský partnerský program včetně podrobného popisu strukturálních reforem k udržitelné nápravě rozpočtových schodků.
    - Dalším opatřením je podávání zpráv o vydávání dluhopisů.
    Státy eurozóny podpoří návrhy a doporučení Komise proti zemi, která překročila tříprocentní hranici, pokud se kvalifikovaná většina států eurozóny nevysloví proti.

  • V části hospodářské konvergence:
    - Státy se zavazují, že budou spolupracovat směrem k hospodářské politice podporující růst prostřednictvím hospodářské konvergence a prostřednictvím lepšího fungování hospodářské a měnové unie.
    - Státy přijmou nezbytná opatření, včetně aplikace opatření Paktu Euro plus.
    - Bude-li potřebné a nutné, státy využijí cesty posílené spolupráce, aniž by to ohrozilo vnitřní trh.
    - Pravidelné diskuse hospodářských a rozpočtových výborů národních parlamentů o hospodářských a rozpočtových politikách, a to ve spolupráci s příslušným výborem Evropského parlamentu. 

  • V části řízení (governance):
    - Smlouva navrhuje neformální stýkání hlav států a předsedů vlád států eurozóny s předsedou Komise na zasedáních Eurosummitu, kterého se bude účastnit také prezident Evropské centrální banky. Předseda Eurosummitu bude jmenován hlavami států a předsedy vlád členských států eurozóny prostou většinou současně se jmenováním předsedy Evropské Rady Evropským parlamentem, a to na stejné období.
    - Eurosummit bude připravovat jeho předseda – ve spolupráci s předsedou Komise a Euroskupiny. Předseda Eurosummitu bude informovat o přípravách a výsledku další členské státy EU. Evropský parlament bude informován o výsledku.

Vladimíra Drbalová
Mezinárodní organizace a EU

 

Blízková Marta
/
kategorie Evropská rada
zpět