Společný dopis třinácti členských zemí na podporu růstu v Unii

Evropská krize růstu. Osm priorit pro jeho nastartování. Je čas dohodnout se na dalších krocích.

Evropa prožívá krizi hospodářského růstu. V reakci na fiskální kompakt směřující především k rozpočtovým škrtům a sankcím spojilo třináct členských zemí, včetně České republiky, své síly a oslovilo nadcházející jarní summit EU společným dopisem (tzv. Growth letter), ve kterém volá po jasné strategii růstu v Evropě.

Je čas prokázat politické vedení a přijmout rozhodnutí, které evropští občané od politických lídrů očekávají. Je třeba se společně dohodnout na dalších krocích a konkrétních akcích.

Společný dopis definuje osm priorit, na které je třeba se zaměřit pro nastartování růstu v Evropě: jednotný trh a posílení jeho řízení a pravidel, digitální agenda, vnitřní trh s energiemi, evropský výzkumný prostor, otevření globálních trhů a posílení integrace s USA, snížení regulatorní zátěže, více integrované a otevřené trhy práce, dynamický a konkurenceschopný sektor finančních služeb.

Dopis není v podstatě ničím jiným než voláním po návratu k naplňování cílů strategie Evropa 2020, horizontálních cílů a stěžejních iniciativ.

Plný text dopisu (AJ) [93 kB]

Vladimíra Drbalová
Mezinárodní organizace a EU

Blízková Marta
/
kategorie Evropská rada
zpět