EPSCO nepřineslo průlom v otázce vysílaných pracovníků

V otázce vysílání pracovníků nedošlo ke shodě, pozitivní signál v oblasti zaměstnanosti mládeže, přijata Deklarace k Alianci pro učňovskou přípravu.

Přes veškerou snahu litevského předsednictví a úsilí národních delegací nedospěli ministři práce a sociálních věcí na jednání Rady pro zaměstnanost, sociální politiku, zdraví a ochranu spotřebitele (EPSCO) v Lucemburku dne 15. 10. 2013 k obecné shodě k návrhu Komise o prováděcí směrnici ke směrnici o vysílání pracovníků za účelem poskytování služeb. Na jednacím stole byla řada návrhů k oběma citlivým odstavcům – 9 (kontrolní opatření) a 12 (sdílená odpovědnost dodavatele a subdodavatele za pracovní podmínky), které tvoří ucelený vyjednávací balíček. Návrh Komise na prováděcí směrnici vycházel ze situace v letech 2006 - 2007, kdy rozsudky Evropského soudního dvora vedly k různému výkladu a právní nejistotě.

Návrh Komise směřoval zejména k posílení administrativní spolupráce mezi členskými státy a zvýšení informovanosti vysílaných pracovníků i podniků o jejich právech a povinnostech. Vysílání pracovníků je důležité, protože umožňuje přeshraniční poskytování služeb, zejména v sektorech jako stavebnictví, zemědělství, doprava, ale i služeb poskytovaných vysoce specializovanými odborníky, např. v IT oblasti. Souvisí také se vzrůstající úlohou agentur dočasné práce. Sehrává také úlohu pro překlenování nedostatků specializované pracovní síly na trhu práce.

Pozitivní signál vyslala Rada EPSCO naopak, pokud jde o spojené úsilí na podporu zaměstnanosti mládeže. Vysoká nezaměstnanost mládeže v Evropě je i nadále považována za závažnou výzvu. Ministři si vyměnili zkušenosti z národních přístupů k řešení nezaměstnanosti mládeže a referovali o přípravě národních akčních plánů k implementaci garancí pro mladé. Ministři zdůraznili zejména potřebu:

  • kvality vzdělávání za účelem nabídky klíčových dovedností odpovídajících potřebám trhu práce;
  • podporu mladých podnikatelů;
  • zajistit prevenci, aby se mladí lidé nedostávali do pozice těch, kteří se nevzdělávají, nejsou zaměstnáni, ani se neúčastní odborné přípravy, a to zejména cestou poradenství, trénování a vedení;
  • učňovské školství a odborná příprava jako nástroje integrace mladých na trh práce.

EPSCO přijalo také Deklaraci o Evropské alianci pro učňovskou přípravu, která byla zahájena 2. července 2013 v Lipsku společnou deklarací evropských sociálních partnerů, Evropské komise, předsednictví EU a Rady.

Závěry Rady EPSCO 15. 10. 2013 (AJ) [pdf 166 kB]

Deklarace o Evropské alianci pro učňovskou přípravu (AJ) [pdf 90 kB]

Vladimíra Drbalová
Mezinárodní vztahy - Mezinárodní organizace a EU

Blízková Marta
/
kategorie Evropská rada
zpět