Náklady spojené se stresem na pracovišti tvoří 4 % HDP

Hodnotící zpráva Evropské komise.

Přímé náklady spojené se stresem na pracovišti jsou odhadovány ve výši 4 % HDP EU. Aby se zajistila minimální úroveň ochrany před stresem na pracovišti, byla v roce 2004 mezi evropskými sociálními partnery uzavřena Rámcová dohoda o stresu na pracovišti.

Evropská komise zveřejnila hodnotící zprávu, v níž se konstatuje, že dohoda přinesla pozitivní výsledky tam, kde byla implementována. Posun v implementaci však není stejný ve všech zemích. Výsledky v České republice nenaplnily očekávání. Zpráva zdůrazňuje, co a jak je potřeba zlepšit.

Dohoda si klade za cíl zvýšit povědomí o stresu spojeném s prací a zajistit rámec pro aktivity. Rolí zaměstnavatelů je zjišťovat rizikové faktory a pokusit se lépe propojit odpovědnost se schopnostmi, konzultovat pracovníky, pokud jde o restrukturalizaci a zavádění nových technologií, a zajišťovat podporu jednotlivcům a týmům.

Zatímco podle sociálních partnerů jsou jednotlivci dobře přizpůsobeni k tomu vyrovnat se s krátkodobým vystavením tlaku, dlouhodobá expozice stresujícím situacím může způsobit značné škody. Nejvýznamnějšími stresovými faktory jsou pracovní nároky, prostor pro manévrování, sociální vztahy, emocionální nároky, hodnotové a etické konflikty a nejistota zaměstnání. V čase tyto faktory narůstají.

Hodnotící zpráva Evropské komise (AJ) [pdf 530 kB]

Marta Blízková
Mezinárodní organizace a EU

Blízková Marta
/
kategorie Evropský sociální dialog
zpět