Tripartitní sociální summit

O sociální dimenzi EU, prevenci negativních trendů a úloze sociálního dialogu.

Pravidelný tripartitní sociální summit, jako jeden z nástrojů dialogu evropských sociálních partnerů s evropskými lídry, se konal 24. října tradičně před zasedáním Evropské rady. Evropské sociální partnery reprezetovaly za zaměstnavatele BUSINESSEUROPE, UEAPME a CEEP a za odbory ETUC. Za evropské instituce a předsednictví se zúčastnili prezident Evropské rady Herman Van Rompuy, předseda Evropské komise José Manuel Barroso a litevský premiér Algirdas Butkevičius.

Hlavní téma diskuse „Příští kroky směrem k sociální dimenzi hospodářské a měnové unie/Evropské unie: zlepšení politik, jejich implementace a sledování“  bylo příspěvkem do probíhající diskuse o sociální dimenzi hospodářské a měnové unie a reagovalo na sdělení Komise ze 2. října 2013, jehož hlavním návrhem je zřízení nové výsledkového tabule (tzv. „scorebardu„) pro sledování vývoje na pracovních trzích a v sociální oblasti.

Delegaci BUSINESSEUROPE vedla prezidentka Emma Marcegaglia a jejími členy byli zástupci trojky členských organizací - Litevské konfederace průmyslníků LPK, Řecké federace podniků SEV a Ústřední konfederace průmyslu Itálie CONFINDUSTRIA - a vybraných odvětvových svazů. BUSINESSEUROPE při této příležitosti prezentovala své stanovisko “Sociální dimenze hospodářské a měnové unie/Evropské unie“, ve kterém jasně zaznívá, že „sociální dimenze byla vždy součástí evropské integrace, ke krizi nedošlo z důvodu její absence, není důvod vytvářet nové struktury, nástroje a fondy, ale je důležité přesměrovat sociální politiky na podporu růstu, konkurenceschopnosti a tvorby pracovních míst.“

 Stanovisko BUSINESSEUROPE k sociální dimenzi hospodářské a měnové unie/EU (AJ) [pdf 245 kB]

Tisková zpráva BUSINESSEUROPE (AJ) [pdf 135 kB]

Sdělení Komise k sociální dimenzi hospodářské a měnové unie

Vladimíra Drbalová
Mezinárodní vztahy – Mezinárodní organizace a EU

Blízková Marta
/
kategorie Evropský sociální dialog
zpět