Evropa potřebuje ambiciózní plán průmyslové politiky

Generální ředitel BusinessEurope Markus Beyrer vyzval při jednání s ministry na téma průmyslové politiky v rámci Rady pro konkurenceschopnost k přehodnocení průmyslové strategie EU.

Mnoho konkurentů EU podniká masivní akce k prosazování cílů svých průmyslových politik. To musí být budíčkem pro Evropu, aby přehodnotila svou průmyslovou strategii a začala dělat věci lépe. Nyní je čas k akci“,
řekl v pondělí 20. února Markus Beyrer, generální ředitel BusinessEurope, na společném obědě s ministry.

Markus Beyrer ocenil kroky, které Evropská komise činí při prolínání průmyslové konkurenceschopnosti do všech politik EU, ale to nestačí. Řada sektorů EU se potýká s různými výzvami a v globálním měřítku ztrácí konkurenceschopnost. Řada konkurentů EU už má své průmyslové strategie, ať už jsou to USA, Čína či Indie. „Já neříkám, že strategie, které mají, jsou ty správné, zejména pokud jde o obchodní protekcionismus nebo veřejné podpory, ale dělají, co mohou, aby podnítily podniky a rozvinuly průmyslové aktivity a projekty,“ podotkl Beyrer.

Pod průmyslovou politikou si lze představit různé činnosti a lze se na ní dívat z různých úhlů pohledu. Generální ředitel BusinessEurope Beyrer se zaměřil zejména to dva okruhy otázek – proč potřebujeme aktualizovat průmyslovou politiku EU a jak by taková nová průmyslová politika měla vypadat. EU podle něj potřebuje především politiku, která bude vnímat konkurenceschopnost ve všech jejích dimenzích, bude vytvářet všeobecný rámec, vyřeší krátkodobé nedostatky a současně bude hledět do budoucna. EU potřebuje politiku, která půjde nad stanovený cíl „20 % průmyslové výroby“ a která nedá prostor protekcionismu.

Jako zástupci evropského průmyslu, jsme připravení přispět a udělat, co je potřeba. Budeme spolupracovat se svým protějškem, evropskými odbory, neboť průmyslová politika je nejen o investicích, ale i o pracovních místech,“ dodal Beyrer.

Celý text projevu Markuse Beyrera si můžete přečíst zde.

Vladimíra Drbalová
poradkyně GŘ pro Mezinárodní organizace a EU

Čtěte také:
Radaprokonkurenceschopnostosituacivsilniční dopravě

Kateřina Pavlíková
/
kategorie BusinessEurope
zpět