Jak předejít porušení pravidel hospodářské soutěže, sankcím a nákladným soudním sporům?

Konfederace evropského podnikání, BusinessEurope, vydala v pondělí 24. dubna 2017 důležitý balíček pokynů, jak se vyhnout porušení pravidel hospodářské soutěže a jak řešit případné spory alternativní cestou. Hlavním posláním balíčku je ukázat závazek evropské podnikatelské komunity dodržovat pravidla hospodářské soutěže a poskytnout podnikatelům praktický návod, jak souladu s pravidly dosáhnout.

Druhým cílem balíčku je reagovat na realitu a poskytnout společnostem a spotřebitelům pragmatické a efektivní řešení vznikajících sporů. Balíček se skládá z příručky s názvem Pochopení dodržování zákonů hospodářské soutěže a návrhu alternativního řešení sporů o náhradu škody způsobené porušením antimonopolních pravidel

Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) považuje balíček BusinessEurope za užitečný nástroj, který firmám poskytuje přehledný návod, jak předejít porušení pravidel hospodářské soutěže, sankcím a nákladným soudním sporům

„Alternativní řešení sporů přináší firmám méně nákladnou a rychlejší cestu řešení jejich sporů v oblasti hospodářské soutěže,“ okomentovala balíček Jitka Hlaváčková ze Sekce zaměstnavatelské SP ČR.

Příručka je určena všem společnostem, zejména pak malým a středním podnikům. Dalo by se říci, že se jedná o „příručku první pomoci", která vysvětluje podnikům základní zásady pro zajištění souladu s pravidly hospodářské soutěže při jejich každodenní činnosti. Cílem návrhu alternativního řešení sporů je pak poskytnout způsob, jak vyřešit případy porušení antimonopolních pravidel bez zapojení soudů. Dostupnost mimosoudního urovnání sporů, které bývají méně finančně i časově náročné, je důležitá pro podniky i pro spotřebitele.

BusinessEurope se balíčkem snaží také motivovat antimonopolní úřady k podpoře dodržování předpisů ze strany podniků. Neměl by chybět ani účinný systém odškodnění pro spotřebitele, neboť fungující mechanismy nápravy jsou naprosto klíčové mj. pro zvýšení důvěry spotřebitelů v jednotný trh.

Plné dodržování antimonopolních pravidel je nejen zákonnou povinností, jejíž porušení podléhá přísným sankcím, ale soulad s pravidly a zachování dobré pověsti je také klíčové pro úspěšné podnikání a fungující zdravé trhy.

Komentář generálního ředitele BusinessEurope Markuse J. Beyrera se můžete dozvědět v následujícím krátkém videu.

Odkazy na příručky:
Alternativní řešení sporů
Soulad s pravidly hospodářské soutěže

Jana Radová
vedoucí kanceláře SP ČR v Bruselu a stálá delegátka při BusinessEurope

Kateřina Pavlíková
/
kategorie BusinessEurope
zpět