Byznys volá po odložení aplikace vysílací směrnice

Mimořádná situace si vyžaduje mimořádná řešení. Evropské podniky jsou pod obrovským tlakem a v současné době spojené s šířením onemocnění COVID-19 by neměly být vystavovány další administrativní zátěži spojené s nedávnou revizí směrnice o vysílání pracovníků za účelem poskytování služeb. Proces spojený se směrnicí 2018/957, která díky politickým ambicím málem rozdělila Evropu, není u konce.

Termín transpozice je 30. 7. 2020 a vlivem současné situace transpoziční proces v mnoha členských státech neprobíhá za standardních podmínek nebo se úplně zastavil. Revidovaná směrnice je velmi komplexní a stala se velmi rigidním nástrojem spojeným s velkou administrativní i finanční zátěží. Nejistota podniků fungujících na jednotném trhu EU přetrvává i přes snahu Komise vytvořit vodítka, jak směrnici správně ji uchopit.

Je třeba chránit podniky a zachovat chod jednotného trhu, tak aby Evropa mohla co nejdřív směřovat k ekonomickému oživení po zvládnutí současné krize. Evropský byznys napříč sektory, pod vedením BusinessEurope, adresuje Nicolasu Schmitovi, komisaři pro pracovní místa a sociální práva, dopis, ve kterém žádá Komisi o kroky směřující k odložení aplikace směrnice. Naléhavá situace umožňuje Komisi přijmout, ve zkráceném řízení, legislativní opatření, které by odsunulo vstup směrnice v planost.

Dopis evropského byznysu na komisaře Schmita ke stažení zde.

Gbelec Ondřej
/
kategorie BusinessEurope
zpět