Evropský byznys vyzývá EU ke koordinované reakci na koronavirovou krizi

Evropský byznys vyzývá instituce EU ke koordinované evropské reakci na koronavirovou krizi. Zdůrazňuje také klíčovou potřebu flexibility v uplatňování již přijatých pravidel.

Evropský byznys vyzývá instituce EU ke koordinované evropské reakci na koronavirovou krizi. Oceňuje dosavadní reakci EU a států, přijetí dalších opatření vč. rychlé finanční podpory ovšem považuje za nezbytné. Roli EU vidí také v zajištění toku zboží a služeb napříč vnitřními i vnějšími hranicemi Unie a koordinované reakce na zákazy či omezení vývozů léků, potravin a dalšího potřebného zboží v globálním měřítku.

Byznys dále zdůrazňuje klíčovou potřebu flexibility v uplatňování již přijatých pravidel, odložení lhůt veřejných konzultací či iniciativ a pečlivého posouzení nových právních předpisů s ohledem na současnou krizi.

To, jak se ekonomiky dokáží zotavit, závisí i na tom, jak dlouho budou v platnosti současné restrikce. Co se uvolnění nouzových opatření týče, byznys vyzývá k vyváženému přístupu založenému na riziku a předvídatelných plánech členských států, které umožní nárůst ekonomické aktivity. Je také třeba začít okamžitě definovat jasný, ambiciózní a koordinovaný evropský plán obnovy. K tomuto i řadě dalších stěžejních kroků vyzývá čtyřicítka evropských svazů ve svém dopise Evropskou radu, která opět zasedne 23. dubna k diskuzi klíčové pro budoucnost EU.
kategorie BusinessEurope
zpět