Evropa zvolna kráčí, zbytek světa uhání

Evropa mluví o konkurenceschopnosti průmyslu, konkurenti si rozdělují trhy.

BUSINESSEUROPE - Konfederace evropského podnikání, jíž je Svaz průmyslu a dopravy ČR dlouholetým aktivním členem připravila tradiční doporučení jarní Evropské radě, které adresovala nejvyšším představitelům evropských institucí a řeckému předsednictví. Poselství BUSINESSEUROPE staví na faktu, že zatímco se Evropa věnovala řešení krize a návratu k předkrizovému stavu, ostatní ekonomiky světa rychle posílily svou konkurenceschopnost, růst a zaměstnanost.

Evropští podnikatelé proto od svých vlád očekávají jasný směr a nastavení priorit. Chtějí záruku, že stav konkurenceschopnosti průmyslu a pokrok v reformách podporujících konkurenceschopnost bude pravidelně v rámci jarního summitu EU monitorován a vyhodnocován. V této souvislosti evropský byznys vyzývá k vytvoření stálé Koordinační skupiny pro průmyslovou konkurenceschopnost v rámci Komise a svěření větších kompetencí Radě pro konkurenceschopnost.

Evropští podnikatelé poukazují i na bezprecedentně vysoké ceny energie, které mohou způsobit pokles jejich vývozů energeticky náročných výrobků na globální trhy do roku 2035 až o jednu třetinu. Závěr poselství se věnuje i pro byznys klíčovým momentům klimaticko-energetického balíčku 2030. Podnikatelé apelují, aby na jarním summitu:

  • byl podpořen jediný cíl pro snížení emisí skleníkových plynů;
  • byla stanovena vzájemná podmíněnost mezi cílem 40 % pro snížení skleníkových plynů a uzavřením mezinárodní dohody o klimatu v roce 2015.
  • byla iniciována reforma systému EU pro obchodování s emisemi (ETS)
  • a byla zajištěna rovnováha mezi pravidly státní podpory pro oblast životního prostředí a pro oblast energetiky.

Evropa jde volným krokem, okolní svět uhání. Evropa mluví o konkurenceschopnosti průmyslu, zvyšuje ceny energií a další náklady, zatímco její konkurenti si rozdělují trhy.

Poselství BUSINESSEUROPE Evropské radě (AJ) [pdf 162 kB]

Dopis BUSINESSEUROPE prezidentu Evropské rady (AJ) [pdf 428 kB]

Vladimíra Drbalová
Mezinárodní vztahy - Mezinárodní organizace a EU       

               

 

 

Blízková Marta
/
kategorie BusinessEurope
zpět