MZV spouští nový program k usnadnění služebních cest v době pandemie

Celosvětová opatření na boj proti pandemii výrazně omezují možnost služebních cest. Sjednávání nových zakázek a návštěvy obchodních partnerů jsou v podmínkách protipandemických restrikcí téměř nemožné. Ministerstvo zahraničních věcí proto 22. října spustilo novou službu pro podnikatele „Obchodní cesty", která pomůže českým firmám s organizací služebních cest do zahraničí a umožní jim také pozvat obchodní partnery do ČR.

Program konkrétně pomůže vyjednat výjimky z povinné karantény v cílových destinacích či zažádat o vízum do země, která potřebné dokumenty nevydává. Na MZV se bude možné obrátit i v případě, kdy česká firma bude chtít pozvat klíčového partnera ze země, ze které v současnosti nelze do ČR přicestovat, nebo zaměstnat pracovníky ze zahraničí prostřednictvím programu ekonomické migrace.

 Podle tiskové zprávy MZV bude nabízená služba řešit následující modelové situace:

  • Zástupce české firmy se má účastnit důležité schůzky v zahraničí, ale z důvodu COVID-19 by musel po příjezdu do země nastoupit karanténu s rizikem ohrožení účasti na obchodním jednání.
  • Zástupce české firmy potřebuje odcestovat do zahraničí z důvodu instalace zakázky – jde o vysoce specializovanou práci nebo servis probíhajících zakázek, o založení firmy, uzavření kontraktu či vyhodnocení investičního záměru. Přijímající země odmítá vydat vstupní vízum a umožnit specialistům vstoupit do země.
  • Zástupce české firmy musí odcestovat do zahraničí na důležité obchodní jednání. Cílová země je pro občany Schengenského prostoru (tedy i ČR) uzavřena, v běžném režimu přitom platí bezvízový styk.
  • Česká firma potřebuje, aby do ČR naléhavě přicestoval její klíčový partner ze „třetí země“, potřebuje tedy obratem na zastupitelském úřadu ČR v dané zemi požádat o schengenské „business“ vízum.
  • Česká firma hodlá zaměstnat studenta ze „třetí země“ po skončení jeho vysokoškolského studia v ČR.
  • Cizinci (zaměstnanci české společnosti) projíždějící přes další země směrem do ČR se ocitli v nesnázích z důvodu omezování cestování.
  • Zástupce zahraniční firmy ze země EU potřebuje odcestovat do ČR na důležité obchodní jednání. Do ČR je ale omezen vstup cizinců.
  • Česká firma hledá nové zaměstnance v zahraničí např. skrze vládní program cílené ekonomické migrace, na zaměstnanecké karty, modré karty či zácvik nebo firma hledající sezónní pracovníky.
  • Zástupce české firmy ztratil cestovní pas s platným vízem v zahraničí či byl během pobytu okraden a byl mu odcizen cestovní doklad s pobytovým oprávněním v dané zemi.
  • Zástupce české firmy nestihl odcestovat ze zahraničí zpět do ČR, nyní mu končí platnost víza/pobytového oprávnění, letecké spoje z dané země do Evropy buď nejsou, nebo jsou zásadně omezeny.

Program mohou podnikatelé využit zasláním emailu na adresu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Na dotazy a žádosti by měli být zaměstnanci MZV schopni odpovědět do 12 hodin.

Tomáš Hodač
/
kategorie Proexportní servis
zpět