Portál Your Europe nabídne informace o podnikání v EU na jednom místě

V prosinci minulého roku byl spuštěn nový portál Your Europe, který bude fungovat jako celoevropský informační rozcestník pro podnikatele a občany. Webová stránka poskytuje zevrubné informace na bázi jednotné digitální brány. V další fázi bude projekt rozšířen o digitální služby, které zpřístupí některé úřední postupy v elektronické podobě.

Portál Your Europe je v části pro firemní uživatele koncipován jako průvodce po podnikání v EU od momentu zahájení obchodních aktivit po daňové otázky, téma lidských zdrojů či požadavků na výrobu. Zvláštní sekce je věnována přeshraničním aktivitám, kde lze získat přehled o pravidlech veřejných zakázek či o prodeji služeb v EU. Občané se na portálu mohou informovat o záležitostech týkajících se vzdělávání, cestování, zaměstnání či spotřebitelských práv. 

V budoucnu bude možné portál využívat také pro přístup k digitálním službám, které usnadní komunikaci s úřady v jakémkoli státu EU. V online podobě zde budou moci zástupci firem přihlašovat zaměstnavatele a zaměstnance do důchodového systému a systému pojištění, bude možné provádět úhradu příspěvku na sociální zabezpečení či podávat oznámení o ukončení zaměstnání. Elektronizace těchto postupů by tak měla výrazně zjednodušit přeshraniční působení firem na vnitřním trhu EU.

Portál Your Europe je dostupný na tomto odkazu: europa.eu/youreurope

 

 

Tomáš Hodač
/
kategorie Proexportní servis
zpět