Termín pro podání nových žádostí o autonomní celní suspenze - 10. srpna 2021

Dovolujeme si Vás informovat, že žádosti o nové autonomní celní suspenze/kvóty, popř. žádosti o změnu již platných suspenzí/kvót (platnost od července 2022) je možné zaslat nejpozději do 10. srpna 2021.

Systém autonomních celních suspenzí a kvót firmám umožňuje snížit vstupní náklady při dovozu surovin a komponentů, které se v EU nevyrábějí (nebo vyrobené množství v EU nepostačuje k pokrytí poptávky). Úspora nákladů českých firem dosahuje díky pozastavení cel přes 1 miliardu korun ročně.

Pokud Vaše firma vyrábí stejný produkt/surovinu/komponent nebo jeho blízký substitut a pozastavením cla by mohlo dojít k ohrožení konkurenceschopnosti Vaší firmy, lze proti nově podané žádosti podat námitku. V takovém případě je potřeba vyplnit formulář pro podání námitky a vyplněný ho ve formátu MS Word zašlete na adresy Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. a Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Námitky lze ze stejného důvodu uplatnit taktéž vůči již platným celním suspenzím a kvótám.

Přehled platných celních suspenzí a kvót naleznete na webových stránkách MPO, popř. v databázi Evropské komise. Po podání námitky by Vaše firma měla být kontaktována žadatelem za účelem další komunikace a výměny příslušné dokumentace.

Rádi bychom Vás také informovali, že došlo ke změně formuláře pro podání nových žádostí – změny se týkají zejm. chemických surovin a vazby na legislativu REACH. Aktualizovaný formulář naleznete na výše uvedených webových stránkách v části Jak zažádat o pozastavení cla/autonomní celní kvótu.

Více informací o systému pozastavení cel a veškeré potřebné formuláře naleznete na webu MPO.

S případnými dotazy k předání žádostí se můžete obrátit na Ministerstvo průmyslu a obchodu:
Ing. Tomáš Hurych, tel.: 224 852 975, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Eliška Ďomin
/
kategorie Proexportní servis
zpět