Nové žádosti o celní suspenze a kvóty - možnost podání námitky (platnost 1/2023)

V rámci pravidelných informací k systému autonomních celních suspenzí a kvót (pozastavení dovozních cel) Vám zasíláme seznam nových žádostí a žádostí o změnu již platných celních suspenzí. Platnost těchto opatření bude v případě jejich schválení od ledna 2023.
Systém autonomních celních suspenzí a kvót firmám umožňuje snížit vstupní náklady při dovozu surovin a komponentů, které se v EU nevyrábějí (nebo vyrobené množství v EU nepostačuje k pokrytí poptávky). Úspora nákladů českých firem dosahuje díky pozastavení cel přes 1 miliardu korun ročně.
V případě, že Vaše společnost vyrábí totožný výrobek/surovinu nebo blízký substitut a schválením některé z žádostí by byla ohrožena konkurenceschopnost Vaší firmy, lze vůči žádosti podat námitku, a to nejpozději do 13. června 2022. Námitku je možné vznést také vůči již platné celní suspenzi - v tomto případě však nejpozději do 13. května 2022.
Pro uplatnění námitky, prosím, využijte přiložený formulář námitky a vyplněný ve formátu MS Word ho zašlete na adresy Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. a Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Námitka bude předána firmě, která je žadatelem o danou celní suspenzi. Následovat by měla výměna technické/odborné dokumentace a rozhodnutí, zda daný komponent nebo surovina vyhovuje žadateli po stránce kvality.
Více informací o systému celních suspenzí, včetně seznamů již platných pozastavení a kvót, naleznete na webu MPO https://www.mpo.cz/cz/zahranicni-obchod/spolecna-obchodni-politika-eu/pozastaveni-cel-na-suroviny-a-polotovary/autonomni-celni-suspenze-a-celni-kvoty--10962/ .
S případnými dotazy k předání žádostí se můžete obrátit na Ministerstvo průmyslu a obchodu:
Ing. Tomáš Hurych, tel.: 224 852 975, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Eliška Ďomin
/
kategorie Proexportní servis
zpět