Svaz průmyslu jednal o hlubší spolupráci s Jižní Koreou

Prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák se ve čtvrtek 27. května zúčastnil slavnostní večeře pořádané předsedou Senátu PČR Milošem Vystrčilem na počest předsedy Národního shromáždění Korejské republiky Parka Byeongseuga a sedmičlenné korejské parlamentní delegace. „Byl to pro nás takový malý svátek. Byla to první mezinárodní akce po dlouhé době, při které jsme se potkali tváří v tvář, a navíc protokolárně velmi významná,“ vysvětluje Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Svaz průmyslu dlouhodobě spolupracuje s korejskými partnery, konkrétně s agenturou KOTRA na podporu korejských exportérů či korejskou asociací importérů KOIMA. Snaží se tak propojovat české a korejské podnikatelské subjekty a informovat české podnikatelské subjekty o sektorových příležitostech na korejském trhu. Právě o tom byla i diskuse na slavnostním setkání.

„Debatovali jsme logicky o energetice, protože Jižní Korea je jedním z kandidátů na výstavbu jaderných bloků v České republice. Bavili jsme se i o budoucnosti dopravní infrastruktury a dopravy. Korejská strana mě informovala, že na vodík už mají všechno. Stovky osobních aut, autobusy a i lokomotivy, což mě překvapilo. Například plnicích vodíkových stanic mají v Koreji 200. Když si uvědomíme, že u nás máme dvě, tak je to opravdu země, která je velmi úspěšná v těchto hi-tech technologiích a posouvá se kupředu,“ říká prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák.

Právě českým firmám by se jihokorejský trh mohl do budoucna ještě více otevřít. „Na závěr setkání za mnou pan Park Byeongseug přišel a osobně mi poděkoval za účast na setkání. Zároveň mě pozval na návštěvu s našimi podnikateli do Jižní Koreje, pokud by tam předseda senátu měl cestu. Uvidíme, jestli se to povede. Je to pro nás výzva. Jižní Korea je takový asijský tygr a pro české exportéry je určitě nesmírně zajímavá,“ dodává Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy.

S ohledem na geografickou vzdálenost a na srovnatelnou technologickou úroveň Česka a Jižní Korey se vzájemná obchodní spolupráce zaměřuje na moderní technologie a na tradiční a nenapodobitelné výrobky. V posledních letech se také intenzivně rozvíjejí kontakty mezi akademickými institucemi v oblasti vědy a výzkumu. Příležitosti pro české firmy jsou v Jižní Koreji sektorech přesného strojírenství, informační a komunikační technologie, energetiky, elektrotechniky, obranného průmyslu, technologií pro ochranu životního prostředí, automobilového, stavebního a strojírenského průmyslu, sklářského a keramického průmyslu, zemědělského a potravinářského průmyslu a ve službách.

dort

kategorie Podpora exportu
zpět