Příležitosti a kontakty v Peru a v Kolumbii - informace z podnikatelské mise

V dubnu navštívila podnikatelská mise vedená prezidentem Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslavem Hanákem Peru a Kolumbii. Doprovázela ministra životního prostředí ČR Richarda Brabce při jeho návštěvě v těchto teritoriích, která jsou bezesporu perspektivními trhy pro české firmy.
Během cesty proběhla řada jednání jak s oficiálními představiteli země, tak i s podnikatelskou sférou. Z jednání vyplynulo, že velký potenciál pro spolupráci se v Peru otevírá zejména v oblastech odpadového hospodářství, protipovodňové ochrany, mapování rizik, sanaci ekologických zátěží, smart cities či energetice. Zejména pro financování projektů z těchto oblastí je možno využít rozpočet Úřadu pro rekonstrukci země o výši 7,7 mld. USD. Celá škála možností pro spolupráci se nabízí i v regionu Madre de Dios, který čelí velkým environmentálním problémům (nelegální těžba zlata, odlesňování, znečištění vod, neregulované odpadové hospodářství).
V Kolumbii se zájem o spolupráci soustředí zejména do oblastí energetiky, odpadového hospodářství, smart cities, udržitelného cestovního ruchu. V bohatém regionu Antioquía, který je kolumbijskou vlajkovou lodí v oblasti inovací a investic, a jehož hlavní město Medellín jsme v rámci cesty rovněž navštívili, budou v nejbližší době spuštěny 3 projekty, do kterých se české firmy mohou zapojit: 1. výstavba 320 km železnice (přípravné, technické i softwarové práce vč. zabezpečovacích systémů), 2. nastavení bezodpadového hospodářství (dodávka technologií), 3. výstavba velké hydroelektrárny (2400 Mwatt).
Účastníci mise uzavřeli několik memorand o spolupráci s peruánskými a kolumbijskými partnery, další jsou v jednání. Vedli konkrétní a úspěšná jednání o zastoupení či spolupráci s místními firmami, bankami a univerzitami. Jedná se např. o spolupráci v IT, hornictví, energetice, dekontaminaci území zasažených nelegální těžbou zlata či odpadovém hospodářství.


Další nabídky peruánských a kolumbijských firem ke spolupráci dáváme k dispozici všem zájemcům:

 Peru

Kolumbie 1, Kolumbie 2, Kolumbie 3

Šeráková Petra
/
kategorie Informace z teritoria
zpět