Rusko zjednodušilo proces celního odbavení

Ruská federace postupně od roku 2018 zavádí reformy celní správy, které mají zjednodušit řadu celních procedur. Podávání celního prohlášení bylo z velké části digitalizováno a v zemi vzniklo 16 center e-deklarace, které mají do budoucna evidovat až 95% žádostí. Proces deklarace se zásadně zkrátil a probíhá de fakto bezkontaktně prostřednictvím vzdáleného přístupu. 

Centralizace celního systému a redukce původních 600 odbavovacích center na 16 má zajistit především větší transparentnost a lepší dohled nad chodem systému. Celní správa si od něj také slibuje zamezení možného korupčního jednání. 

Podle rozvojové strategie by se do roku 2030 mělo zdigitalizovat kompletní celní řízení, které bude administrovat digitální platforma propojující dopravní agentury, soukromé firmy a zahraniční partnery. Tato centrální jednotka bude vyhodnocovat data od všech kontrolních orgánů. Podobný informační systém je v provozu již v nákladní dopravě, kde se ke zrychlenému odbavení využívá dat z předběžné deklarace a pohyb zboží je monitorován ještě před dosažením hranic.

Více informací je k dipozici na stránkách http://eng.customs.gov.ru/.

kategorie Informace z teritoria
zpět