Indie: spuštění programu EU na podporu inovačních zón

Po dvou letech realizace programu Inovačního partnerství mezi Indií a Evropskou unií byla 13. října 2020 slavnostně spuštěna Evropská inovační zóna v Indii (European Innovation Zone in India – EIZI), která poskytuje prostor pro synergii evropských start-upů, inkubátorů, akcelerátorů a jejich protějšků v Indii.

Tato fáze navazuje na pilotní projekt EU-Indie, který byl zaměřen zejména networking inkubátorů, díky němuž dostávaly možnost start-upy ze zemí EU najít vhodné protějšky pro společné inovace a výzkum, a vice versa.

Na tento pilotní projekt navazuje vznik tzv. inovačních zón, což jsou dva významné akcelerátory v Indii se znalostí indických reálií, inovačního prostředí a také mezinárodní rozměru, jelikož v jejich prostorách našly investory i významné evropské start-upy.

T-Hub, obří akcelerátor v Hyderabádu, je v indickém ale i světovém měřítku natolik významný, že byl jako jedno ze dvou místo pro akceleraci a inkubaci evropských start-upů vybrán Evropskou komisí. Kromě jiných je zaměřen na FinTech, SpaceTech, AgriTech anebo sociální podnikání.

Druhou z Evropských inovačních zón je C-CAMP (Centrum pro buněčné a molekulární platformy – Centre for Cellular and Molecular Platforms), který je umístěn v biotechnologickém klastru v Bengalúru. Stejně jako T-Hub byl C-CAMP vybrán díky svým zkušenostem, dosahu a diverzitě. Je zřízen Úřadem pro biotechnologie spadajícím pod Ministerstvo vědy a technologií a vládou svazového státu Karnataka. Zaměřuje se jak na individuální inovátory, tak na rozvíjející se start-upy a akademické vývojáře.

České start-upy, které by rády vstoupily do spolupráce a vývoje v Indii, jsou tímto zvány k využití kapacit Evropských inovačních zón v Indii. Dostanou tak možnost se připojit k více než 1000 start-upů, které v T-Hub a C-CAMP již působily, a zároveň získat obrovskou podporu při synergiích, např. při hledání investorů či duševního potenciálu mladých inovátorů v Indii.

Komplexní informace včetně prezentací lze nalézt na webu https://startupeuropeindia.net/eiip/

Tomáš Hodač
/
kategorie Informace z teritoria
zpět